Hopp til innhold

Ganttdiagram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gantt-skjema for et byggeri.
Et Gantt-diagram som viser tre typer tidsplan-avhengigheter (i rødt) og prosentvis fullføring.

Et Gantt-diagram, noen ganger kalt Gantt-skjema, er en type søylediagram som illustrerer et prosjekts tidsplan og avhengigheter mellom forskjellige arbeidsoppgaver. Gantt-skjemaet illustrerer datoer for start- og sluttidspunkt for oppgavene i prosjektet og viser et sammendrag av prosjektet. Oppgavene i Gantt-skjemaet viser samtidig strukturen (arbeidsnedbrytingsstrukturen) til prosjektet.

Historie[rediger | rediger kilde]

Diagrammet er oppkalt etter sin oppfinner Henry Gantt (1861–1919), som skapte det første på 1910-tallet som inneholdt avhengigheter mellom delmålene.

Karol Adamiecki er personen som i midten av 1890-årene oppfant et diagram som han senere kalte "harmonogram" (hvilket ligner på selve Gantt-diagrammet). Adamiecki hadde gitt ut verkene sine på polsk og russisk, og disse språkene var mindre kjent i den engelsktalende verdenen. Dette begrenset både adopsjonen og anerkjennelsen av hans forfatterskap.

I mellomtiden har Henry Laurence Gantt, en amerikansk ingeniør og amerikansk konsulent, blitt populært i vest en lignende metode (publisering av artikler om det i 1910 og 1915). Derfor regnes Henry Gantt som oppfinneren av Gantt Chart (derav navnet).

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]