Hopp til innhold

Ganghwa-do

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ganghwa-do
Hangul: 강화도
Hanja: 江華島
RR: Ganghwado
MR: Kanghwado
Geografi
PlasseringGulehavet
Areal 302,4 km²
Lengde 27,2 kilometer
Bredde 15,7 kilometer
Høyeste punktMani (469 moh.)
Administrasjon
LandSør-Koreas flagg Sør-Korea
RegionIncheon
Demografi
Befolkning65 500 (2009)
Befolkningstetthet216,6 innb./km²
Posisjon
Kart
Ganghwa
37°43′N 126°26′Ø

Ganghwa-do sett fra en NASA-satellitt.

Ganghwa-do (eller bare Ganghwa) er ei øy i fylket Ganghwa i den sørkoreanske provinsen Incheon i Sør-Korea, og ligger sør for utløpet av Hanelva, nær den nordlige grenselinja, som fungerer som den maritime grensa mellom Nord-Korea og Sør-Korea.

Mellom øya og fastlandet går det en smal kanal, der to bruer forbinder øya med byen Gimpo. Nord for Hanelvas utløp ligger den nordkoreanske provinsen Kaesong.

Av befolkningen på vel 65 000 holder halvparten til i øyas største by, Ganghwa-eup, nordøst på øya. Høyeste punkt er Manifjellet, 469 moh. Ganghwa er landets fjerde største øy.

Historie[rediger | rediger kilde]

Øyas har vært åsted for flere historiske hendelser i Koreas historie. Både Frankrike og USA hadde gjort flere mislykkede forsøk på å etablere handelsforbindelser med Joseon-Korea, i 1866 angrep franske styrker og i 1871 angrep amerikanske styrker, men begge angrepene ble slått tilbake. I 1873 ble det totalitære styret til Heungseon Daewongun kastet av Keiserinne Myeongseong, som etablerte en politikk som lukket alle dører mot vestverdenen. Men så raskt Daewongun ble fjernet fra maktposisjonene, ble det klart at også mange høytstående koreanere støttet tanken om å åpne handelsforbindelser med omverdenen.

Japan laget en plan for å skaffe seg innflytelse i Korea før andre fremmede makter. I 1875 ble planen satt i verk. Krigsskipet Unyo under ledelse av Inoue Yoshika ble sendt av gårde for å foreta oppmåling av Koreas kyst uten koreanske myndigheters tillatelse. 20. september nådde skipet øya Ganghwa, der Korea hadde møtt og kjempet mot fremmede makter flere ganger tidligere. Minnene fra disse hendelsene var ferske og det var ingen tvil om at den koreanske garnisonen på øya ville skyte mot et hvert skip fra en fremmed makt. Til tross for det beordret kommandør Inoue båten Unyo inn mot land, angivelig for å lete etter ferskvann. Det koreanske fortet åpnet ild, men Unyos overlegne kanoner ødela den koreanske garnisonen. Så angrep kommandøren en annen koreansk havn før skipet vendte tilbake til Japan.

Året etter sendte Japan en flåtestyrke ledet av spesialutsending Kuroda Kiyotaka til Korea, og forlangte en unnskyldning fra Joseon-regjeringen og en handelsavtale mellom de to nasjonene. Den koreanske regjeringen akseptere kravet ved å signere den påtvungne Ganghwatraktaten 27. februar 1876. Avtalen gav ekstraterritoriell status til japanske borgere i Korea og Korea åpnet tre havner for handel med Japan og andre nasjoner; Busan, Incheon og Wonsan og Korea ble samtidig pålagt å avvikle det nære forholdet til Kina.

Verdensarvsted[rediger | rediger kilde]

På øya finnes flere steindysser i 2000 sammen med tilsvarende i Gochang og Hwasun ble ført opp på UNESCOs verdensarvliste.

Bilder[rediger | rediger kilde]

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]