Gand kirke

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gand kirke
OmrådeSandnes
BispedømmeStavanger bispedømme
Byggeår1977-78
KirkegårdDet er ikke kirkegård ved kirken
Arkitektur
ArkitektTonning og Øglænd, Sandnes
TeknikkBetong
ByggematerialeBetong
Mål2000 m²
Tårn29 m
Kirkerommet
Plasser650
Beliggenhet
Kart
Gand kirke
58°50′25″N 5°42′52″Ø

Gand kirke er en arbeidskirke fra 1978 i Sandnes i Rogaland. Kirken ble vigslet i 1978, og har siden blitt totalrenovert utvendig og innvendig. Dette arbeidet ble ferdigstilt i 2010.

Gand Kirke er soknekirke for Gand prestegjeld, og feirer gudstjeneste hver søndag hele året.

Byggverket er i betong og kirkerom+menighetssaler har 650 sitteplasser.

I tillegg til kirkerommet rommer kirken blant annet et bønnekapell, kontorfløy, to menighetssaler, ungdomssal, speiderrom, kirkestue og barnas rom.

Gand kirke brukes aktivt hele uken, blant annet til korøvelser, eldretreff, konfirmantundervisning, dåpssamling, bønn/åpen kirke, ungdomsklubb, søndagsskole og familiesamlinger, mm.

Plan- og byggingsperioden[rediger | rediger kilde]

  • Romprogrammet ble godkjent av bystyret i Sandnes 5. juni 1969
  • Første spadestikk ved Biskop Sigurd Lunde ble tatt 2. mars 1977
  • Kostnader: 13,2 millioner kroner, hvorav 1,2 millioner ble innsamlet av menigheten til inventar
  • Byggeleder: Ragnvald Monge
  • Vigslet: 3. desember 1978

Symbolikk[rediger | rediger kilde]

Kirkeskipet har en utforming som gjør at alt peker fremover mot alterpartiet. De lyse betongelementene som omslutter kirkerommet er forskjøvet i forhold til hverandre, slik at det blir lysinnfall mellom elementene. Ved at rombredden avtar fram mot alterpartiet, og at høyden på elementene øker, vil lysvirkningen også øke fram mot alterpartiet. Taket i kirken er også gitt en tiltagende stigning. Over alteret blir stigningen så bratt at man fra skipet ikke vil se begrensingen eller sammenbyggingen med veggelementene. Fra skipet vil man få inntrykk av at høyden er ubegrenset – uendelig. Trekanten (tårnet) skal symbolisere treenigheten, mens firkanten representerer de fire verdenshjørner. Alterpartiet skilles fra resten av kirkeskipet ved tre trappetrinn. Langs sørveggen er det laget en oppkjøringsrampe for funksjonshemmede. Møblene i alterpartiet har en enkel og stilren utforming og dette er også med på å understreke at alterpartiet med alteret er kirkerommets sentrum.

Fondvegg og orgel[rediger | rediger kilde]

Veggen er dekorert av Per Odd Aarrestad. «Slik døperen Johannes skulle rydde veien for Kristus, slik har jeg gjort denne veggen klar for budskapet som kommer,» sier kunstneren om verket.[trenger referanse] Orgelet er levert av Grønlunds Orgelbyggeri i Luleå.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]