Gamlebytorget i Warszawa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gamlebytorget, Barss' side (fragment)

Gamlebytorget (polsk Rynek Starego Miasta) er en plass i midten av Gamlebyen i Warszawa. Det er kjent for sine mange særegne, tradisjonelle polske restauranter, kafeer og butikker. Torget er den eldste delen av byen og en av Warszawas største turistattraksjoner. Det har en rektangulær form og er 90 ganger 73 meter stort.

Historie[rediger | rediger kilde]

Det gruslagte torget i 1945

Gamlebytorget ble anlagt under grunnleggelsen av byen mot slutten av det 13. århundre. Frem til det 18. århundre var torget byens viktigste plass; her fant både viktige historiske hendelser, politiske fremtredener, manifester og offentlige henrettelser sted. Torget utgjorde også et viktig handelssenter. Her møttes også laugrepresentanter og handlere i rådhuset (bygd før 1429, revet i 1817). I 1855 ble en fontene med et monument over Warszawas havfrue anlagt midt på torgplassen.

Mursteinshusene rundt torget ble reist i gotikk frem til den store brannen av 1607, da de ble gjenoppbygd i senrenessanse. I 1701 ble torget ombygd av Tylman van Gameren.

Gamlebytorget, Kołłątajs side (fragment)

I det 19. århundre, da Warszawa opplevde kraftig vekst, mistet Gamlebyen sammen med Gamlebytorget sin betydning som byens handels- og administrative sentrum.

Etter første verdenskrig fikk hver av torgets fire sider offisielle navn, oppkalt etter 1700-tallets mest berømte polske parlamentarister:

  • Barss’ side (øst, tidligere kalt Wschodowa («Østsiden») eller Prawa («Høyresiden»))
  • Kałłątajs side (vest, tidligere kalt Lewa («Vestsiden»))
  • Dekerts side (nord, tidligere kalt Miejska («Bysiden»))
  • Zakrzewskis side (sør tidligere kalt Zamkowa («Slottsiden») eller Czwarta («Fjerde side»))

Under den tyske invasjonen av Polen i 1939 ble store deler av Gamlebyen sterkt skadd av tyske Luftwaffe, som siktet inn missilene mot byens boligområder og historiske landemerker som ledd i den utstrakte terrorbombingen under andre verdenskrig. De gjenværende mursteinshusene ble systematisk sprengt i luften av den tyske hæren under Warszawaoppstanden.

Gamlebytorget ble møysommelig gjenoppbygd i årene 19491953, og så mange opprinnelige murstein som mulig ble gjenbrukt. I dag er torget stengt for biltrafikk, og brukes til spaserturer, leilighetsarrangementer og konserter. I mursteinshusene ved torget finnes museer, kulturinstitusjoner, luksuriøse butikker, kafeer og restauranter.

Torgbebyggelsen[rediger | rediger kilde]

Gamlebytorget, Dekerts side

Torgbebyggelsen var opprinnelig i tre, men allerede i det 15. århundre ble den erstattet med mursteinshus reist i gotikk. Selve torget var fylt med utsalgsboder og stander, og på 1400-tallet ble også et rådhus reist på torget. Etter en storbrann i 1607 ble torgbebyggelsen ombygd, og forble uforandret frem til 1944. I 1817 ble rådhuset revet ned, og Gamlebyen ble en enklave for byens fattigste.

Rekonstruksjonen av 19491953 knyttet an til førkrigsbebyggelsen fra 1700-tallet. Siden 1855 befinner en bronseskulptur av Warszawas havfrue (byens symbol) seg på torget, etter tegninger av Konstanty Hegel. To brønner fra 1700-tallet ble plassert på torget i 1970.

Mursteinshusene var opprinnelig ikke nummerert, men hadde navn etter skytsvåpnene eller etternavnene til deres eiere (særlig de mest kjente), eller de første som reiste eller ombygde huset.

Gamlebytorget, Zakrzewskis side

Hver av torgets fire sider har sitt eget navn:

  • Dekerts side (Strona Dekerta), nordsiden, oppkalt etter Jan Dekert, en av byens presidenter, huser Warszawas historiske museum. De opprinnelige husene fra 15.-17. århundre stod frem til 1944.
  • Barss’ side (Strona Barssa), østsiden, oppkalt etter Franciszek Barss, en berømt politiker og diplomat, huser Mickiewicz-museet, til ære for den store polske 1800-tallspoeten. Denne siden ble ødelagt i størst grad under krigen. Ruinene ble revet ned før 1952.
  • Kołłątajs side (Strona Kołłątaja), vestsiden, oppkalt etter medforfatteren av 3. maikonstitusjonen av 1791. Fasadene er utsmykket med detaljer med utgangspunkt i gotikken og 1600-tallet.
  • Zakrzewskis side (Strona Zakrzewskiego), sørsiden, oppkalt etter Ignacy Zakrzewski, en berømt politiker og Warszawas første president, omfatter typiske 1600- og 1700-tallsfasader samt Jesuittkirkens tårn.