Game Change (film)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Game Change
Generell informasjon
Prod.landUSA
Lengde118 min.
SpråkEnglish
Bak kamera
RegissørJay Roach
ProdusentTom Hanks
Gary Goetzman
Jay Roach
Amy Sayers
ManusforfatterDanny Strong
Basert påMal:Basedon
MusikkTheodore Shapiro
SjeffotografJim Denault
KlippLucia Zucchetti
Foran kamera
MedvirkendeJulianne Moore
Woody Harrelson
Ed Harris
Prod.selskapHBO Films
Playtone
DistributørHBO
Premiere
  • 10. mars 2012 (2012-03-10)
Eksterne lenker
Offisielt nettsted

Game Change er en amerikansk politisk dramafilm fra 2012 med handling fra det amerikanske presidentvalget i 2008. Filmen er pridusert for TV og er basert på boka Game Change: Obama and the Clintons, McCain and Palin, and the Race of a Lifetime.

Filmens hovedroller spilles av Julianne Moore, Woody Harrelson og Ed Harris, og fokuserer på bokas kapitler om valgkampen til Sarah Palin (Moore) og John McCain (Harris) som de republikanske presidentkandidatene.

Game Change har vunnet en rekke priser, blant annet Critics' Choice Award, en Golden Nymph Award, tre Golden Globe Awards, og fem Emmy Awards.

Handling[rediger | rediger kilde]

Filmen åpner i 2010. En republikansk strateg Steve Schmidt blir intervjuet av Anderson Cooper for TV-programmet 60 Minutes. Cooper stiller et vanskelig spørsmål angående tidligere visepresident-kandidat Sarah Palin: Ble Palin valgt fordi hun kunne blitt den beste visepresidenten, eller fordi hun kunne være med på å vinne president-valget? Filmen følger deretter senator John McCain som forsøker å bli valgt til USAs president ved valget i 2008. Men McCann sliter i konkurransen mot de andre republikanske kandidatene.

Noen måneder senere er Steve Schmidt hoved-strateg for McCain, og med hans hjelp blir McCain nominert som republikanernes neste president-kandidat. McCain`s foretrukne valg, senator Joe Lieberman, blir avvist av flertallet av hans rådgivere - inkludert Schmidt. Deres erstatning må gjøre flere ting: Få med seg den konservative basen, vinne flere stemmer som ikke har bestemt seg i valget enda, og distansere seg fra George W. Bush og hans administrasjon.

Rådgiverne forsøker å finne en rekke fremtredende kvinnelige republikanske politikere, og de finner Sarah Palin - daværende guvernør i Alaska. Etter en usedvanlig liten kontroll-prosess, blir Palin valgt som deres visepresident-kandidat. Men flere som arbeider rundt kampanjen blir bekymret for at Palin er uvitende om mange viktige politiske spørsmål, og at hun er alt for uforberedt til nasjonal politikk. Schmidt forsøker også å håndtere forskjellige kontroverser fra Palin`s fortid. Men andre ansatte forsøker å fylle store hull i hennes forståelse av politikk, både innenriks og utenriks. Noen fremtredende tabber i store intervjuer, som i et intervju med Katie Couric, er en kilde til problemer med media og frustrasjon innad i kampanjen. Overveldet og dårlig forberedt, havner Palin i konflikt mot Schmidt og andre rådgivere./

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Originale historiske filmklipp fra 2008-valgkampen hvor vi ser demokratenes presidentkanidater Barack Obama og Joe Biden i tillegg til en rekke reportere er tatt med i filmen. Noen ganger mikses de originale historiske filmklippene med skuespillerne i filmen.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]