Hopp til innhold

Gallia rundt

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gallia rundt er den norske tittelen på Asterix-albumet som i den franske originalversjonen hadde tittelen «Le Tour de Gaule d'Astérix». Historien ble første gang publisert som føljetong i det det franske tegneseriebladet Pilote i 1963 for deretter å komme ut som tegneseriealbum i 1965. Noe lignende skjedde i Norge, der historien først ble utgitt som føljetong i bladet Tempo i 1971, før det kom som album i 1974. Albumet var det femte i den franske originalversjonen, men ble i Norge utgitt som album nummer 12.

Handling[rediger | rediger kilde]

Overgeneralfeltinspektør Publicus Necegrus ankommer den befestede romerske leiren Compendium på et oppdrag fra Julius Caesar for å lede den lokale garnisonen mot landsbyen til de ukuelige gallerne. Centurion Lotuseatus forsøker å advare ham om at gallerne er farlige, men angrepet fortsetter - bare for å bli beseiret. Asterix inngår et veddemål mot overgeneralfeltinspektøren om at han og Obelix, tross en romersk beleiring, kan reise Gallia rundt og samle matvarer fra de forskjellige delene av landet.

Underveis på reisen møter de galliske forrædere, romerske tåper og naturligvis også de allestedsnærværende sjørøverne. Dette er for øvrig det første albumet der Idefix, den lille hunden til Obelix, er med. Han dukker opp midt under reisen og følger etter de to vennene, men det er først helt på slutten av historien at Obelix legger merke til ham.

Hentydninger i albumet[rediger | rediger kilde]

Albumets franske originaltittel hentyder til sykkelløpet Tour de France og det kan nevnes at den reiseruten som Asterix skisserer ligner et tilsvarende kart over sykkelrittet gjennom Frankrike. Men emnet ga framfor alt en mulighet til satire over særdrag som anses typiske for ulike deler av Frankrike, historisk eller kulturelt: Paris med sitt trafikkork, invasjonen av ferierende på Rivieraen, Lyon med sin underjordiske motstandsbevegelse som ble legendarisk under den tyske okkupasjonen under andre verdenskrig og Marseille, med hentydninger til fransk film fra 1930-tallet.

Autoritetsdata