Galenisk farmasi

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Utensilier til fremstilling av forskjellige legemiddelformer. Fra utstillingen Extractum 1995 Farmasihistorie.com

Galenisk farmasi er læren om hvordan en skal fremstille de forskjellige bruksferdige legemiddelformene.

Galenisk farmasi omfatter studier omkring produksjon av legemidler fra virkestoff og hjelpestoff fram til ønsket legemiddelform. Herunder inngår undersøkelser om hvordan et preparat skal være sammensatt for å gi ønsket virkning og best mulig holdbarhet.

Galen[rediger | rediger kilde]

Navnet Galenisk farmasi stammer fra Claudius Galenos som var en gresk lege og filosof, og levde fra år 129 til 199. Han har gitt navn til betegnelsen galeniske preparater som tidligere ble benyttet som betegnelse på alle sammensatte legemidler. Galen brukte legmiddel som inneholdt flere virkestoff. I boken Pharmakreutikòn beskriver han hvordan disse legemidlene skal fremstilles.

Emnet Galenisk farmasi[rediger | rediger kilde]

Emnet omfatter kunnskaper om hvordan legemiddler skal settes sammen for at det aktive virkestoffet skal bli tatt opp og transporteres til det stedet i kroppen der det skal virke. Om hvordan legemidler blir fremstillt og hvilke hjelpestoffer som må brukes. Emnet omfatter også kunnskaper om hvordan en er sikker på et legemiddels kvalitet og at det inneholder riktig mengde av virkestoffet. Inkludert er administrasjonsveier, fysisk-kjemiske aspekter, stabilitet, holdbarhet, produksjonmetoder, kvalitetssikring, kvalitetskontroll og biofarmasøytiske karakteristika.

En del av emnet er en introduksjon til farmakopéer, Den Europeiske Farmakopè (Ph. Eur.) og andre.

Fremstilling av legemiddel[rediger | rediger kilde]

Galeninsk farmasi er også kunnskapen om hvordan en fremstiller der forskjellige legemiddelformene og hvordan en tester dem for å se at de inneholder riktig mengde virkestoff og at de oppløses på riktig måte i kroppen. Viktig er og hvordan valg av legemiddelform har innflytelse på det terapeutiske resultatet.

Se også[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Lindgren, John: Läkemedelsnamn Lund 1918,
  • Petersen, E.P.F., Farmaceutisk Teknik, København 1888

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]