Hopp til innhold

Gagan Thapa

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gagan Thapa
Født16. juli 1976[1]Rediger på Wikidata (47 år)
Katmandu
BeskjeftigelsePolitiker, forretningsdrivende Rediger på Wikidata
Embete
  • Member of the 2nd Constituent Assembly of Nepal (2nd Nepalese Constituent Assembly, 2013–2017) Rediger på Wikidata
Utdannet vedTribhuvan University
BarnGargi Thapa
PartiNepals Kongressparti
NasjonalitetNepal

Gagan Thapa

Gagan Kumar Thapa (født 16. juli 1976 i Kathmandu, familien stammer fra Solukumbu distrikt i åsene i øst) er en berømt Minister for Health i Nepal.[2]

Thapa deltok i sine første demonstrasjoner som 13-åring i Jana Andolan 1990.

Han blei sosiologistudent og innskrevet ved Tribhuvan-universitetet, medlem, sekretær og leder av Free Student Union, og president i Kathmandu-avdelinga, visepresident og generalsekretær i Nepals Kongresspartis studentorganisasjon Nepal Student Union (NSU).

I store studentkamper og politiske demonstrasjoner på den første delen av 2000-tallet blei han Nepals kanskje best kjente studentleder, berømt som aktivist og demonstrasjonsleder (flere ganger arrestert), og en karismatisk taler.

Trolig fordi han var uavhengig av partiledelsen og blei kjent som aktivist, kom han i motsetning til partilederen G. P. Koirala, som er kjent for å styre partiet ved hjelp av familiemedlemmer og lydige tilhengere. Koirala har anklaga G. Thapa både for å være monarkist, men kritiserte ham noen år seinere for å være for radikal, fordi han gikk inn for valg av ei grunnlovsgivende forsamling (et krav maoistpartiet NKP(M) gikk i spissen for).

Under det kongelige diktaturet fra 1. februar 2005 blei Gagan Thapa en sentral demokratiforkjemper og sto fram som erklært republikaner. Han blei fengsla i flere perioder, og internasjonale solidaritetskampanjer krevde ham frigitt.

Under demokratiopprøret i april 2006 var han en viktig leder og taler på gatene og blei mye sitert i internasjonal presse.

Etter seieren over diktaturet har det vært mer stille om Gagan Thapa, trolig fordi G. P. Koirala i den nye situasjonen ønska å befeste sitt lederskap over Nepals Kongressparti uten å slippe til en uavhengig, populær yngre leder av Thapas type, som er kritisk til Koiralas politikk og kan komme til å true hans ledelse.

30. desember 2006 uttalte han seg etter en studentdemonstrasjon mot «det tyranniske monarkiet» i Ratna Park, Kathmandu, der et stort antall studenter skal ha blitt mishandla av politiet. «Vår kamp kan ikke undertrykkes. Fra nå av skal vi lage større protester!» sa Gagan Thapa.

Gagan Thapa sier at hans viktigste politiske forbilder er Nelson Mandela og Nepals Kongresspartis legendariske første leder, B. P. Koirala.

Referanser[rediger | rediger kilde]