Gabriel Dufresse

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gabriel Dufresse
Gabriel-Taurin Dufresse.jpg
Født8. desember 1750
Lezoux
Død14. september 1815 (64 år)
Chengdu
Beskjeftigelse Katolsk prest (1774–)[1], misjonær
Nasjonalitet Frankrike
Medlem av Det parisiske ytremisjonsselskap

Gabriel Taurin Dufresse (kinesisk: 聖徐德新, født 8. desember 1750 i Lezoux i Auvergne i Frankrike, henrettet 14. september 1815 i Kina) var en fransk kinamisjonær og biskop tilhørende det parisiske misjonsselskap som led martyrdøden under en kristenforfølgelse i Kina.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Dufresse ble presteviet den 17. september 1774 og sendt som misjonær til Øst-Asia i 1776, der han ankom i Macao. Så snart han ankom den kinesiske provinsen Sichuan konsentrerte han seg i ni år om å lære det kinesiske språk samtidig som han besøkte isolerte katolikker i den nordlige del av provinsen. Han ble arrestert og deportert i 1785 til Filippinene, men vendte tilbake derfra i all hemmelighet fire år etter og gjenopptok sitt arbeide blant katolikkene, denne gang i Guizhou og det vestlige Sichuan.

Det var noen rolige år uten forfølgelser, og Dufresse, som var blitt utnevnt til biskop av paven i 1798, kunne bispevies i Chengdu den 25. juli 1800. Han ble da koadjutor apostolisk vikar av Sichuan, men overtok som ordinarius året etter. I 1803 kunne han lede den misjonshistorisk viktige Synoden i Sichuan.

I 1815 brøt det ut forfølgelser igjen, med ødeleggende følger. Om lag 800 katolikker ble bragt til Chengdu i løpet av endel uker, og av disse avsverget 740 den kristne tro. Biskop Dufresse måtte gå i dekning, og flyttet hele tiden fra ett skjulested til det neste. Han kom til Xinjin, ca. 30 km sør for Chengdu for å ta tilflukt hos noen kristne der, men ble observert. Den lokale mandarinen ble informert om at en europeer var blitt båret over elven av en ung mann ved navn Dong Laojiu. Den unge mannen ble arrestert og mishandlet så hardt at han røpet biskopens skjulested. Det var 18. mai 1815. Etter det ble biskopen utsatt for uavlatelige avhør og stilt for flere dommerpaneler. Den endelige dommen falt henimot midnatt 13. september i visekongens palass i Chengdu. Visekongen dømte ham til døden ved halshugging.

Retterstedet var to kilometer utenfor nordporten. Tredve kristne ledsaget ham, og ble advart av mandarinen at dersom ikke de avsverget Jesus Kristus ville de bli hengt. En av dem avsverget, men de øvrige forble standhaftige. De knelte foran biskop Dufresse for at han skulle absolvere deres synder og gi dem velsignelsen. Biskopen rakk såvidt å gjøre dette før han selv ble halshugd med ett sabelslag.

Fangene som var blitt tatt, ble likevel ikke hengt, men ble dømt til forvisning i stedet.

Helligkåring[rediger | rediger kilde]

Biskop Dufresse ble saligkåret av pave Leo XIII den 27. mai 1900, og helligkåret av pave Johannes Paul II den 1. oktober 2000.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]