Gżira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gżira

Flagg

LandMaltas flagg Malta
ØyMalta
RegionReġjun Ċentrali
StatusLokalrådsområde
PostnummerGŻR
Areal1,5 km²
Befolkning8 029 (2014)
Bef.tetthet5 352,67 innb./km²
Høyde o.h.19 meter
Nettsidewww.Gzira.gov.mt/
Kart
Gżira
35°54′18″N 14°29′38″Ø

Gżira (maltesisk:Il-Gżira) er en by i Reġjun ĊentraliMalta. Den ligger mellom Msida og Sliema, og grenser også til Ta' Xbiex. Byen har en befolkning på 8 029 i (mars 2014).[1] ordet gżira betyr «øya» på maltesisk, og byen er oppkalt etter Manoel-øya som ligger like ved. Strandpromenaden i Gżira er berømt for sin utsikt over den befestede byen Valletta, som er opplyst om natten, og danner et pittoresk bakteppe til Manoel-øya, marinaen og strandpromenadens offentlige hage. Kappara ligger nær Gżira.

Manoel-øya[rediger | rediger kilde]

Fort Manoel på øya Manoel

Manoel-øya i Gżira ligger i Marsamxett-havna, opprinnelig kjent som l'Isola del Vescovo, eller il-Gżira tal-Isqof («Biskopøya»), i Malta . I 1643 bygde Jean Paul Lascaris, Stormester av Johanitterordenen, et karantenesykehus (Lazzaretto) på øya, i et forsøk på å kontrollere den periodiske oppblomstringen av pest og kolera fra besøkende skip.

Øya ble oppkalt etter António Manoel de Vilhena, en portugisisk adelsmann. Under hans lederskap ble Fort Manoel bygget i 1726. De opprinnelige planene for fortet er tilskrevet Louis d'Augbigne Tigné, og er sagt å ha blitt endret av hans venn og kollega Charles François de Mondion som ligger begravd i krypten under Fort Manoel. Den gang bestemte johanitterordenen seg for å bygge en befestet by på Manoel-øya, men bygde i stedet et fort beregnet på å huse opptil 500 soldater. Fortet har en fantastisk kvadratisk paradeplass og arkade. Nå ligger det et kapell der. Det er viet til Antonius fra Padova.

Under andre verdenskrig ble Manoel-øya og fortet brukt som en marinebase for Royal Navy. St. Anthonys kapell ble nesten ødelagt etter et direkte treff av et Luftwaffe-bombefly i mars 1942.[2]

I flere år nå har Manoel-øya vært et fristed for ender og andre vadefugler. Dette er anlagt og opprettholdes av frivillige, og er finansiert i sin helhet av private donasjoner..

I november 2006 ble den historiske festningen betydelig restaurert og renovert, og en ny boligutbygging var under oppføring på Manoel-øya. Dette prosjektet har imidlertid blitt sterkt kritisert på grunn av sin nærhet til øyas viktigste historiske bygninger.

Byens historie[rediger | rediger kilde]

I midten av det 19. århundre bygget Chevalier Jakob Tagliaferro en villa her. Langsomt begynte Gżira å utvikle seg til en arbeider-klassen forstad i Sliema. Frem til 1970-tallet I Gżira lå det bordeller her, med navn som Snake Pit, Britannia og Granada . En blomstrende økonomisk aktivitet som ble avsluttet da britene forlot Malta 31. mars 1979. Området har nå endret karakter og i Gżira finnes nå hoteller, restauranter, finansielle institusjoner, juridiske firmaer, online tippeselskaper og kontorer midt i et multietnisk/-kulturelt fellesskap av beboere. I løpet av det siste tiåret, har Gżira opplevet en boom, og nye bygninger, hovedsakelig leiligheter, er bygget til erstatning for de gamle bygningene.

Gżira Parish Church

Gżira i dag[rediger | rediger kilde]

Gżira Havn

Den viktigste årsaken bak områdets popularitet er at det ligger sentralt i Malta, med nærhet både til Universitetet i Malta og hovedstaden Valletta.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]