Gżira

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Gżira
Malta - Gzira - Triq Ix-Xatt 37 ies.jpg

Flagg

LandMalta Malta
PostnummerGŻR
Areal1,5 km²
Befolkning8 029 (2014)
Bef.tetthet5 352,67 innb./km²
Høyde o.h.19 meter
Nettsidewww.Gzira.gov.mt/

Gżira
35°54′18″N 14°29′38″Ø

Gżira (maltesisk:Il-Gżira) er en by i den Sentrale Regionen av Malta. Det ligger mellom Msida og Sliema, også grenser på Ta' Xbiex. Det har en befolkning på 8 029 i (mars 2014).[1] ordet Gżira betyr "øya" på maltesisk, og byen er oppkalt etter Manoel-øya som ligger like ved siden av byen. Strandpromenaden av Gżira er berømt for sin utsikt over den befestede byen Valletta, som er opplyst om natten, og danner en pittoresk bakteppe til Manoel-øya, marinaen og strandpromenadens offentlige hage. Kappara ligger nær Gżira.

Manoel-øya[rediger | rediger kilde]

Fort Manoel på Øya Manoel

Manoel-øya i Gżira er Marsamxetts havn, opprinnelig kjent som l'Isola del Vescovo eller il-Gżira tal-Isqof i Malta (bokstavelig oversatt som "the Bishop's Island"). I 1643 bygde Jean Paul Lascaris, Stormester av Johanitterordenen, et karantene sykehus (Lazzaretto) på øya, i et forsøk på å kontrollere den periodiske tilstrømningen av pest og kolera fra besøkende skip.

Øya ble omdøpt etter António Manoel de Vilhena, en portugisisk Grandmaster av Knights of Malta. Under hans lederskap ble Fort Manoel bygget i 1726. Fort Manoel er ansett som et vidunder av det 18. århundres militære ingeniørkunst. De opprinnelige planene for Fortet er tilskrevet Louis d'Augbigne Tigné, og er sagt å ha blitt endret av hsns venn og kollega Charles François de Mondion som ligger begravd i krypten under Fort Manoel. Den gang bestemte johanitterordenen seg for å bygge en befestet by på Manoel-øya, men i stedet bygde de et fort beregnet på å huse opptil 500 soldater. Fortet har en fantastisk kvadratisk paradeplass og arkade. Nå ligger det et kapell der. Det er viet til Antonius fra Padova.

Under andre verdenskrig ble Manoel-øya og fortet brukt som en marinebase for Royal Navy, da omtalt som "HMS Talbot" eller "HMS Phœnicia". St. Anthonys kapell ble nesten ødelagt etter et direkte treff av Luftwaffe bombefly i mars 1942.[2]

I flere år nå har Manoel-øya vært et fristed for ender og andre vadefugler. Dette er anlagt og opprettholdes av frivillige, og er finansiert i sin helhet av private donasjoner..

I november 2006 ble den historiske festningen betydelig restaurert og renovert, og en ny boligutbygging var under oppføring på Manoel-øya. Dette prosjektet har imidlertid blitt sterkt kritisert på grunn av sin nærhet til øyas viktigste historiske bygninger.

Byens historie[rediger | rediger kilde]

I midten av det 19. århundre bygget Chevalier Jakob Tagliaferro en villa her. Langsomt begynte Gżira å utvikle seg til en arbeider-klassen forstad i Sliema. Frem til 1970-tallet I Gżira lå det bordeller her, med navn som Snake Pit, Britannia og Granada . En blomstrende økonomisk aktivitet som ble avsluttet da britene forlot Malta 31. mars 1979. Område har nå endret karakter og i Gżira finnes nå hotelleier, restauranter, finansielle institusjoner, juridiske firmaer, online tippeselskaper og kontorer midt i et multietnisk/-kulturelt fellesskap av beboere. I løpet av det siste tiåret, har Gżira opplevet en boom, og nye bygninger, hovedsakelig leiligheter er bygget til erstatning for de gamle bygningene. .

Gżira Parish Church

Gżira i dag[rediger | rediger kilde]

Gżira Havn

Den viktigste årsaken bak områdets popularitet er at det er ganske sentralt i Malta, med nærhet både til Universitetet i Malta og hovedstaden Valletta.

Referanser[rediger | rediger kilde]