Günther Beckstein

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Günther Beckstein
Dr-guenther-beckstein2.jpg
Født23. november 1943 (75 år)
Hersbruck
Barn Martin Beckstein
Utdannet ved Friedrich-Alexander-Universität Erlangen-Nürnberg
Beskjeftigelse Politiker, advokat
Parti Christlich-Soziale Union in Bayern
Nasjonalitet Tyskland
Utmerkelse Den bayerske fortjenstorden, Schlesierschild, honorary citizen of Nuremberg (2014)

Günther Beckstein (født 23. november 1943 i Hersbruck i Bayern i Tyskland) er en bayersk politiker (CSU). Fra 9. oktober 2007 har han vært ministerpresident i Bayern. Før han ble ministerpresident var han i 14 år innenriksminister i Edmund Stoibers regjering.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Günther Beckstein er av frankisk opprinnelse og er protestant, likesom de fleste i denne delen av Bayern men i motsetning til den katolske majoriteten i Bayern. Han er utdannet jurist ved universitetene i Erlangen og München, og tok doktorgraden i 1975 med avhandlingen Der Gewissenstäter im Strafrecht und Strafprozeßrecht.

Fra 1971 til 1988 hadde han sin egen advokatpraksis.

Politiker[rediger | rediger kilde]

Han begynte sin politiske karrière som distriktsleder i Junge Union i Nürnberg-Fürth i 1973. Året etter ble han innvalgt i den bayerske landdagen. I 1987 var han CSUs borgermesterkandidat i Nürnberg, men tapte for SPDs kandidat Peter Schönlein. I 1988 ble han statssekretær i det bayerske innenriksministeriet. Da Edmund Stoiber ble ministerpresident i 1993 utnevnte han Beckstein til innenriksminister. I 2001 ble han også utnevnt til Barbara Stamms etterfølger som viseministerpresident. Han ble innvalgt i Forbundsdagen i 2005, men trakk seg etter kort tid til fordel for delstatspolitikken.

Etter at Stoiber planla å tre inn i den føderale regjeringen, ble Beckstein ved siden av Erwin Huber regnet som den mest sannsynlige kandidaten til å etterfølge Stoiber. Det var planlagt en kampavstemning mellom Beckstein og Huber i CSU-fraksjonen i Bayern, men da Stoiber valgte å bli i Bayern kom det aldri til noen avstemning.

Etter at Stoiber 18. januar 2007 gjorde kjent at han ville gå av høsten samme år, ble CSUs landdagsfraksjon enig om å støtte Beckstein som etterfølger som ministerpresident. 9. oktober 2007 ble han valgt av den bayerske landdagen med 122 av 178 stemmer.

Politisk står Beckstein for harde metoder i bekjempelsen av terror og en streng innvandringspolitikk. Han tar til orde for flere fullmakter til politiet, betydelig mer omfattende overvåkning og strengere straffer. Videre ønsker han å bruke forsvaret til å bekjempe trusler inne i landet.

Han er aktiv i kirkelig arbeid, og sitter i kirkesynoden i Evangelisch-Lutherische Kirche in Bayern og i styret i organisasjonen ProChrist.

Beckstein er gift og har tre barn.

Publikasjoner[rediger | rediger kilde]

  • med Steffen Kern: Worauf es ankommt. Hänssler Verlag, Holzgerlingen 2006, ISBN 3-7751-4299-1.
  • Die zehn Gebote. Anspruch und Herausforderung. Hänssler Verlag, Holzgerlingen 2011, ISBN 978-3-7751-5191-7.