Günter Verheugen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Günter Verheugen
Günter Verheugen 2013.jpg
Født28. april 1944 (73 år)
Bad Kreuznach
Utdannet ved Universität zu Köln, Rheinische Friedrich-Wilhelms-Universität
Yrke Politiker, journalist, universitetslærer
Parti Sozialdemokratische Partei Deutschlands, Freie Demokratische Partei
NasjonalitetTyskland
Språktysk
Utmerkelser Den bayerske fortjenstorden, Großes Verdienstkreuz mit Stern des Verdienstordens der Bundesrepublik Deutschland, Trestjerneordenen, Stjerneordenen

Günter Verheugen (født 28. april 1944 i Bad Kreuznach, Rheinland-Pfalz) er en tysk politiker. Han var Barroso I-kommisjonen visepresident i Europakommisjonen og kommissær for næringsliv og industri. I kommisjonen til Romano Prodi var han EUs utvidelseskommissær.

Verheugen studerte historie, sosiologi og statsvitenskap ved universitetene i Köln og Bonn.

Han var generalsekretær i det tyske liberale partiet FDP fra 1978 til 1982, men forlot partiet dette året sammen med andre venstreorienterte medlemmer av partiet i protest mot at det trådte ut av den sosialdemokratiske regjeringen til Helmut Schmidt. Han ble samme år medlem av SPD.

I 1983 ble han innvalgt i det tyske parlamentet, og var medlem av utenrikskomitéen fra 1983 til 1998. Fra 1994 til 1997 var han parlamentarisk nestformann for SPD. Han var statssekretær i utenriksdepartementet fra 1998 til 1999; deretter ble han EU-kommissær for utvidelsen.

I november 2004 ble han utnevnt til visepresident og fikk ansvar for næringsliv og industri av den nye kommisjonens president José Manuel Durão Barroso.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]