Göteborgs botaniska trädgård

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Göteborgs botaniska trädgård
Göteborgs Botaniska Trädgård. Tema Vild vår.jpg
LandSverige Sverige
Grunnlagt1923
Areal20 km²
Nettsidewww.gotbot.se/

Göteborgs botaniska trädgård
57°40′58″N 11°57′01″Ø

Göteborgs botaniska trädgård, eller på norsk Göteborgs botaniske hage, ble opprettet på initiativ av Göteborgs stadsfullmäktige, det vil si byrådet, i 1916 og ble planlagt av Rutger Sernander.

Navnet ble foreslått i 1912 og besluttet 1915. Den er plassert i bydelen Änggården og ble innviet i og med jubileumsutstillingen i 1923 og er unik i Sverige ved at den er frittstående fra stedets universitet. Den er idag en av de største botanisk hage i verden og omfatter hele 175 hektar. Da inngår også deler av Änggårdens naturreservat, der hagen blant annet har sitt arboretum som er en vitenskapelig ordnet bestandsplanting av trær. Den egentlige hagen er 40 hektar stor, hvorav halve arealet opptas av sammenhengende beplantninger.

Hagen består av rundt 16 000 forskjellige arter og dens fjellhage fikk tre stjerner i Michelinguiden. Andre severdigheter er Rhododendrondalen, den japanske skogen og grønnhusene med rundt 4 000 ulike planter, inkludert 1 500 orkideer, et sjeldent tre fra Påskeøya, Sophora toromiro (Toromiro), påskeøytre.

Hagens symbol er en hvitveis.

Bygninger[rediger | rediger kilde]

  • Båtsmanshuset, som også kalles Blå huset er et tømmerhus som opprinnelig ble oppført i 1794 nedenfor Stigbergstorget, hvor Amerikaskjulet nå ligger. Det ble revet i 1917 for å bli gjenoppbygget to år senere i den botaniske hagen inntil Bambulunden. I dag benyttes det som personalbolig.
  • Stora Änggården, er en gul villa fra 1812 som ligger straks overfor veksthusene. I 1919 ble det renovert og gitt tilbake sitt opprinnelige ytre under ledelse av arkitekten Sigfrid Ericson. I dag fungerer huset som personalbolig.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Celander, Rigmor & Holmberg, Mona (1996): Nordiskt ljus och italiensk hetta, Göteborgs botaniska trädgårds förlag

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]