Göte Strandsjö

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Göte Strandsjö
Født12. oktober 1916
MalmöRediger på Wikidata
Død16. september 2001 (84 år)
Beskjeftigelse Skribent, salmedikterRediger på Wikidata
Nasjonalitet SverigeRediger på Wikidata

Göte Wilfred Daniel Strandsjö (født 12. oktober 1916 i Malmö, død 16. september 2001) var en svensk sanger, sangpedagog, professor ved musikkhøgskolen i Malmø, forfatter og komponist.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Som 15-åring ble Göte Strandsjö antatt som elev ved Malmö Musikkonservatorium etter at han som opptaksprøve spilte en egen komposisjon, ifølge et intervju i Sydsvenska Dagbladet. Som offisiell solist debuterte han som 17-åring. Senere studerte han sang hos Anna Behle og den Stockholmsbaserte sangpedagogen Frey Lindblad. Sangpedagogikk studerte han under Knut Vikrot. Kontrapunkt, komposisjon, instrumentasjon og stillæra studerte han under Skånekomponisten John Fernström. Han studerte også orgel under Svea Welander i Burlöv. I denne perioden komponerte han tre orkesterkomposisjoner som alle ble oppført av Malmö symfoniorkester ifølge Sydsvenska Dagbladet og Göte Strandsjös bøker utgitt på Harriers förlag.

Yrkeskarriere[rediger | rediger kilde]

Göte Strandsjö ble senere engasjert som sanglærer (pedagog) ved Musikkonservatoriet og han spilte en stor rolle ved oppbyggingen av konservatoriets virksomhet og kvalitet, og satt i mange år i konservatoriets styre. Da konservatoriet siden ble Malmö Musikhögskola ble Göte Strandsjö forstander for den sangpedagogiske utdannelsen og ble utnevnt av regjeringen til professor etter uttalelse av Kungliga Musikaliska Akademien. Göte Strandsjö var i mange år organist og musikalsk leder ved Filadelfiakyrkan i Malmö, der han også bygde opp et velrenommert blandetkor.

Musikalsk produksjon[rediger | rediger kilde]

Blant Strandsjös større orkestrale verker kan nevnes en konsert for saksofon og orkester, en for obo og orkester og en for gitar og orkester. Sin første komposisjon gjorde han da han var rundt 8 år gammel, og den ble senere fulgt av en rik produksjon av solosanger, strengmusikksanger, korsanger og av større orkestrale verker. Han har også komponert et stort antall sanger til tekster av blant andre Nils Ferlin, Anders Frostensson, Bo Setterlind, Sven Lidman og Gabriel Jönsson. Han har og komponert et antall bestillingsverk og skrevet mange tekster til sine komposisjoner, men og tekster til andres melodier. Han har blant annet skrevet teksten «En ton från himlen» til melodien kjent fra «Amazing Grace». Denne teksten var et bestillingsverk for artisten Anna-Lena Löfgren. I 1968 gav Göte Strandsjö ut en kursbok i klassisk gitarspill som senere ble komplettert med etterfølgende læreranvisninger og øvelsestykker av Per Olof Johansson

I mange år hadde Strandsjö et musikkprogram i Sveriges Radio og ble en TV-profil da han opptrådte i flere TV-program med koret sitt, NU-kören, som bestod av unge musikk-och sangstudenter. Med dette koret foretok han flere turnéer i såvel Sverige som utenlands. Som sangsolist gav Göte Strandsjö sanggudstjenester og konserter over hele landet og da FNs generalsekretær Dag Hammarskjölds besøkte Malmö sang Strandsjö som solist fra Residensets balkong foran cirka 50.000 personer.

Göte Strandsjö har også gjort flere grammofoninnspilninger og har virket som musikk-og plateanmelder i flere aviser. Han har og skrevet flere bøker.

I sitt musikalske virke har Strandsjö hentet inspirasjon fra flere hold. I en del verk – spesielt de større, men også i visse sanger og viser – kan man ane påvirkning fra Carl Nielsen. Liksom Nielsen hadde også Göte Strandsjö en forankring i den nordiske folkemusikken – noe som er påtagelig i mange av hans sanger og viser. Göte Strandsjö var og knyttet til engelsk og amerikansk musikk og jazzen. Han studerte også inngående kinesisk, afrikansk og jødisk musikk i tillegg til sigøynermusikk.

Når det gjelder den nyere, tids-og hverdagsnære åndelige viser, tilhørte Göte Strandsjö de banebrytende og dominerende personlighetene i sjangeren. I den sammenheng samarbeidet han blant andre med visesangeren, teologiprofessoren og biskopen Jan-Arvid Hellström. Strandsjö hadde omfattende kontakter med det kulturelle Sverige og i hans vennekrets inngikk blant andre forfatteren Tomas Tranströmer. Göte Strandsjö er representert i blant andre den svenske 1986 års psalmbok og Verbums psalmbokstillägg 2003 og i flere andre salmebøker, som Frälsningsarméns sångbok, Psalmer och Sånger, Segertoner og de norske Salmer 1997 og Norsk salmebok 2013. En stor del av hans produksjon som omfatter et par tusen komposisjoner av ulik format og stil har blitt utgitt på ulike forlag. Ca 600 av Göte Strandsjös verker er STIM-registrerte.

Göte Strandsjö ble belønnet blant annet med Malmö Stads Kulturpris og Kongens medalje.

Biografi[rediger | rediger kilde]

  • Drömmen om en sång, Strandsjö, Göte, Harriers förlag, Vällingby, 1978.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]