Göksu

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Göksu

Göksu (også kalt Geuk Su, Goksu Nehri, Salef, Kalykadnos) er en elv på Taşelihalvøya i Tyrkia. Begge dens kildeelver springer ut i Taurusfjellene, den nordlige i Geyikfjellene og den sørlige i Haydarfjellene. De renner sammen sør for Mut. Elven er 260 km lang og munner ut i Middelhavet 16 km sørøst for Silifke (i provinsen Mersin).

Over 300 fuglearter er observert i elvedeltaet til Göksu, inkludert Akgölsjøen og Paradenizlagunen. Området er et av de viktigste hekkeområdene for vannfugler i Det nære østen, og det er også et viktig overvintringsområde for vannfugler og rovfugler. Av hekkefugler kan nevnes marmorand, hvitøyeand, natthegre, topphegre, purpurhegre, sultanhøne, sporevipe og kastanjeisfugl. I trekktidene kan en se store flokker av stork og hvitpelikan. Arter som overvintrer her er blant annet brunnakke, krikkand, rosenflamingo, krøllpelikan, storskrikørn, keiserørn og sothøne.[1] Den utrydningstruede karettskilpadden legger egg her.[2]

På grunn av stor utbygging av feriebosteder er økosystemet i deltaet i fare.

I 1190, under det tredje korstog, falt Fredrik I av Det tysk-romerske rike av hesten sin og druknet i elva, som da var kjent som Salef. Det er reist et monument til minne om ham ved vegen mellom Silifke og Mut.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Important Bird and Biodiversity Areas (IBAs): TR073 Göksu Delta». BirdLife International. Besøkt 15. desember 2016. 
  2. ^ S.H. Durmuş m.fl. (2011). «Nesting activity of loggerhead turtles (Caretta caretta) at Göksu Delta, Turkey during 2004 and 2008 nesting seasons» (PDF). Ecologia Balkanica. 3 (1): 95–106. ISSN 1313-9940. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]