Hopp til innhold

Gårdsturisme

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Gårdsturisme er turisme hvor man bruker gårdens ulike ressurserbygninger, dyr, utstyr, landbruksproduksjonen, natur, historie og tradisjoner, menneskene på gården osv. – som elementer når man lager tilbud til turister. Det kan være at gården er en besøksgård (gjerne med klappedyr og gjerne beregnet på barnefamilier), overnattingssted, serveringssted eller gården kan tilby et aktivitets- / opplevelsestilbud. Mulighetene er mange og det handler om å tilby gårdsopplevelser som er unike og særpregede – opplevelser med historie, kultur og tradisjon som sentrale elementer.

Sentrale organer i Norge som Norges Bondelag, Norsk Bonde- og Småbrukarlag og Landbruks- og matdepartementet er opptatt av at man skal kunne utnytte ressursene som finnes i norsk landbruk best mulig.

I den forbindelse er de også aktive støttespillere for bransje- og markedsorganisasjonen for bygdeturisme og gårdsmat i Norge: Norsk Bygdeturisme og Gardsmat (NBG). Denne medlemsorganisasjonen ble etablert i 2004 ved en fusjon mellom Norsk Bygdeturisme og Norsk Gardsmat. Tilsvarende organisasjoner finnes i de fleste land. Dels bidrar disse organisasjonene til en faglig utvikling av bygdeturisme og gårdsmatproduksjonen gjennom aktive nettverk, og dels gjør disse at tilbudene blir samlet og gjøres tilgjengelige for publikum.

Det er økende interesse for bygdeturisme, gårdsmat, lokal mat, grønt reiseliv, geoturisme, økoturisme og alt hva dette ellers kalles. Uansett er det her snakk om turisme som bygger på natur, kultur, stedegne ressurser, historie m.v. – og som derved gir unike opplevelser.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]