Fylt av glede over livets under

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fylt av glede over livets under er en norsk salme, som er skrevet av den norske billedkunstner og salmedikter Svein Ellingsen (1929–) før 1971. Melodien er komponert av Egil Hovland (1924–2013) i 1976.

Salmen er en dåpssalme og handler om dåpens betydning.

Tekst[rediger | rediger kilde]

Ellingsens dåpssalme, som er kanskje hans meste kjente salme, ble skrevet til sønnen Eystins dåp i 1976.[1] I 1969 mistet Svein Ellingsen sin eldste datter, Margrethe, i en ulykke. «Teksten blir skrevet i spennet mellom sorgen og savnet etter Margrethe og gleden over at et nytt barn er på vei».[1] «Fylt av glede over livets under» har derfor en underliggende alvorstone:

Og ved tidens grense lever fortsatt,
dine løftes-ord ved døpefonten,
dåpens lys forblir når livet slukner.». (v5)


Salmen er å finne i den norske salmebok på nummer på nr. 587, under dåp, og i salmeboken fra 1985 på nummer 618. Salmen er oversatt til svensk, dansk, engelsk og tysk

Melodi[rediger | rediger kilde]

Egil Hovlands melodi fra 1976 er valgt i Norsk Salmebok. Hovland har selv fortalt om hvordan melodien ble til:

SitatSvein og hans hustru Ingegjerd fikk et nytt barn. Svein skrev «Fylt av glede over livets under», (Norsk Salmebok 618). Min melodi til denne teksten ble til i et øyeblikk da jeg så meg selv sittende tilbaketrukket og skjult på galleriet i en kirke. Plutselig ser jeg et ungt ektepar komme gående i prosesjon oppover kirkegolvet. Moren bærer et lite barn i armene. Jeg trekker skoene av, jeg er på hellig grunn. Den lyseste og mildeste tonearten jeg vet er E-dur. Stillheten og andektigheten i kirkerommet siver inn mellom notelinjene, jeg prikker ned melodien mens den lille prosesjonen lydløst skrider fremover. Resultatet blir en enkel og stillferdig sang. Den legger seg som en aura over døpefonten, barnet, foreldrene, presten og menigheten. En aura fra Guds fremtid.Sitat
– Hymnologiske Meddelelser

{ \time 2/4 \tempo "Andante" 4 = 80 \key e \major
  gis'8 gis'8 a'4 gis'4 fis'8 fis'8 a'8 gis'8 fis'4 e'4 | 
  gis'8 gis'8 fis'8 gis'8 a'8 e'8 e'8 fis'8 gis'4 fis'4 |
  b'8 b'8 a'8 gis'8 cis''8 cis''8 b'8 gis'8 a'4 gis'4 |
  b'8 b'8 fis'8 a'8 gis' e'8 e'8 a'8 gis'4( fis'4) e'2  
}
 \addlyrics {Fylt av gl -- de o -- ver li -- vets un -- der | 
  med et ny -- født barn i vå -- re hen -- der, |
  kom -- mer vi til deg som gav oss li -- vet, |
  kom -- mer vi til deg som gav os li -- vet.
}

Referanser[rediger | rediger kilde]

 1. ^ a b Lise Sørensen (29. november 2014). «Så tilfeldig er livet. Svein Ellingsens dramatiske familiehistorie». nrk.no.