Furuknoppvikler

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Furuknoppvikler
Furuknoppvikler
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pseudococcyx turionella
Linnaeus, 1758
Norsk(e) navn: gul furuknoppvikler
Hører til: Olethreutinae,
viklere,
sommerfugler,
insekter
Habitat: på land
Utbredelse: indre deler av Sørøst-Norge, samt Trøndelag.
i Europa

Gul furuknoppvikler (Pseudococcyx turionella (Linnaeus, 1758) [=Blastesthia turionella] ) er en sommerfugl i gruppen av viklere (Tortricidae).

Utseende[rediger | rediger kilde]

En middelsstor (vingespenn 17-21 millimeter) vikler med avrundede vinger. Hodet og labialpalpene er kledt med oransje hår. Forvingen har vekselvis grå og teglrøde tverrbånd. Bakvingen er ganske blek, nesten snøhvit.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Furuknoppvikler er vanligst å finne på yngre furutrær. Furuknoppvikler flyr i mai og juni.

Hunnen legger egg på de unge anleggene til årets knopper. Den lever som larve i knoppene på yngre furutrær. Larven spiser flere av knoppene i knoppkransen. Larven overvintrer i knoppene og forpupper seg om våren, året etter.

Viklere er sommerfugler og tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadium, en hvileperiode, der sommerfuglens indre og ytre organer endres.

Skadedyr[rediger | rediger kilde]

Furuknoppviklerens angrep i knopper og skudd på furutrær kan føre til store skader. Dette er særlig alvorlige på unge trær. Om toppskuddet skades, kan ett eller noen ganger flere sideskudd overta for toppskuddetet, stammen blir skjev eller forgreinet. Kvaliteten og den økonomiske verdien på treet blir forringet, fordi slike trær lett får en uheldig form. Angrepet på eldre trær medfører oftest bare en reduksjon av nåler, sjelden til særlig veksthemmelse. Angrep på eldre trær som er i hogstmoden alder, er minst alvorlig, fordi trestammens form er ferdigvokst.

Angrep av furuknoppvikler i Norge har neppe så store økonomiske konsekvenser at mottiltak er nødvendig. Bekjempelse av angrep med bruk av insektmidler er normalt uaktuelt.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Arten er utbredt i så godt som hele Europa (bortsett fra Island) og i den nordlige delen av Asia. I Norge er gul furuknoppvikler registrert fra indre deler av Sørøst-Norge og Sør-Trøndelag.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]