Fumiko Saiga

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fumiko Saiga
Født30. nov. 1943Rediger på Wikidata
Marugame (Keiserriket Japan)
Død24. apr. 2009Rediger på Wikidata (65 år)
Haag
BeskjeftigelseDommer, politiker Rediger på Wikidata
Embete
  • Japans ambassadør til Norge (2003–2007)
  • dommer i Den internasjonale straffedomstolen
  • vice-governor of Saitama Prefecture Rediger på Wikidata
Utdannet vedTokyo Gaikokugo Daigaku
NasjonalitetJapan
UtmerkelserGullstråler med halsbånd av Den hellige skatts orden

Fumiko Saiga (齋賀 富美子, Saiga Fumiko) (født 30. november 1943 i Marugame i Kagawa, død 24. april 2009 i Haag i Nederland) var en japansk diplomat og dommer ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland.

Etter å ha avsluttet sine studier ved Tokyo Gaigo Daigaku (Tokyouniversitetet for fremmedspråk), der hun fikk en bachelorgrad, begynte hun å arbeide i det japanske utenriksdepartementet. Der arbeidet hun gjennom mange år med menneskerettigheter, humanitær hjelp, osv. og var blant annet ambassadør til Norge og Island (2003–2007). Hun var den eneste japanske ambassadør til Norge hittil (2009) som kunne norsk.

Før hun ble valgt i 2007 (gjenvalgt i januar 2009) var hun dommer ved Den internasjonale straffedomstolen i Haag i Nederland (som den første fra Japan), der hun hadde ansvar for å etterforske krigsforbrytelser i Den demokratiske republikken Kongo, hadde hun vært Japans ambassadør med ansvar for menneskerettigheter og medlem av FNs konvensjon om avskaffelse av alle former for diskriminering av kvinner (CEDAW).

Mottaker av Den Kongelige Norske Fortjenstordens Storkors (2007).