Fullmetal Alchemist

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fullmetal Alchemist (鋼の錬金術師, Hagane no Renkinjutsushi, Stålalkymisten), vanligvis forkortet som FMA eller Hagaren av fans, er en mangaserie skapt av Hiromu Arakawa, som ble publisert i Monthly Shonen Gangan. Serien har startet som en anime-serie med en film-oppfølger, i tillegg til mange videospill. Det er også kommet ut en anime-serie som baserer seg på mangaen; Fullmetal Alchemist Brotherhood.

27 bøker har blitt utgitt. Anime-serien derimot, er fullført, og består av 51 episoder og 2 filmer.

I Norge blir mangaen utgitt av Schibsted Forlag. Det er kommet ut seks bøker på norsk, og de er oversatt av Anette Nordheim.

Historien[rediger | rediger kilde]

I Amestris, hvor dette eventyret finner sted, kan alkymister transmutere hva de vil om til noe annet. Men selv om alkymi har potensial til å la brukeren gjøre hva han/hun vil, finnes det to lover som styrer den. Den første loven er at man kan bare lage noe med akkurat samme masse som ingrediensene man bruker, såkalt «likestilt bytte». Den andre loven er man ikke under noen omstendigheter kan transmutere ingredienser til et menneske eller gull.

Når heltene i serien, alkymistene Edward (eldste bror) og Alphonse Elric (yngre bror), mister moren grunnet sykdom, bestemmer de seg for å bryte den andre regelen og forsøker å bringe sin mor tilbake fra de døde. Som en følge av dette mister Edward venstre ben og Alphonse mister hele kroppen. Ed betaler med sin høyre arm for å få bundet Alphonses sjel til en rustning. Når brødrene kommer til krefter igjen, begir de seg ut i verden på jakt etter den legendariske Vises Sten, som sies å være i stand til å la brukeren til å se bort ifra lovene som styrer Alkymien og dermed gi brukeren endeløse krefter. På denne måten håper de å få tilbake kroppene sine.

Personer[rediger | rediger kilde]

 • Edward Elric, også kalt Ed, er den titulerte «stålalkymisten». Han er den eldste av de to Elric-brødrene, og den laveste av dem. Edward er nemlig veldig kort, noe han hater, og han blir sint og voldelig dersom folk peker dette ut. Han mistet sin høyre arm og venstre ben, og har i stedet stålproteser, kalt autorustning (automail). Han mistet disse legemene i et førsøk i å gjenopplive sin døde mor noe som er tabu. Han mistet benet av The Gate og hans arm i et forsøk i å binde Alphonse's sjel til en rustning. Hans mål i livet er å finne de vises stein for å gjenskape kroppen til sin yngre bror Alphonse.
 • Alphonse Elric, også kalt Al, er Edwards yngre bror. Alphonse mistet kroppen sin da de to brødrene prøvde å vekke moren sin fra de døde. Sjelen hans er bundet med alkymi til en stålrustning. Han deler Edwards ambisjon om å finne de vises stein.
 • Winry Rockbell, brødrenes barndomsvenn og autorustning-mekaniker.
 • Roy Mustang, oberst i militæret. Han er også en statsalkymist, med tilnavnet «flamme-alkymisten».
 • Scar, en hensynsløs drapsmann som har bestemt seg for å utslette alle statsalkymistene. Dette gjør han som hevn for folket sitt, Ishbal-folket, som ble tilnærmet utryddet i en borgerkrig og påfølgende utryddelseskampanje. Statsalkymistene hadde en stor rolle i utslettelsen av Ishbal, så Scar hater dem spesielt mye. Scar er kalt opp etter det store arret han har i ansiktet, hans virkelige navn er ukjent.
 • Syndene (the homunculi) er hensynsløse og umenneskelige(kunstige mennesker). De er tilnærmet umulig å drepe, siden de regenerer seg selv fort. Syndene sprer kaos og ødeleggelse der de kan.
  • Begjær ser ut som en vakker kvinne. Hun har «Ultimate Spear». Som hvil si at hun kan få lange spisse fingre.
  • Fråtseri har «Ultimate Hunger». Og Kan spise hva som helst.
  • Misunnelse kan forandre kroppen sin, noe han bruker ofte for å utgi seg for andre.
  • Grådighet Har lyst på absolutt alt. Han har «Ultimate Shield». Kroppen hans blir ugjenomtrengelig.
  • Vrede Jobber i militæret. Har det Ultimate Eye. Det gjør så han kan se nesten hva som helst.
  • Stolthet har «Ultimate Shadow». Kan bli til skygge, og angripe med skygge. Er også den eneste av homunculusene som kan bruke alkymi.
  • Dorskhet Kan bevege seg med umenneskelig hastighet. Og har nesten like sterk hud som Grådihet

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]