Fugu (fisk)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fugu av arten Takifugu rubripes i et akvarium

Fugu ((japansk: 河豚) er det japanske navnet for japansk kulefisk. Fuguartene lever i Rødehavet, Indiahavet og Stillehavet.

Fugu er en spesiell matrett i Japan. Vanligvis benyttes kulefisker som tilhører slektene Takifugu, Lagocephalus og Sphoeroides eller pinnsvinfisker av slekten Diodon. Fuguen har fått et dårligt rykte på grunn av at den kan være dødelig giftig, men anses likevel om en delikatesse i Japan, trass i at kjøttet iblant beskrives som smakløst og kjedelig. Fugu serveres ofte sammen med ris og kokte ferske grønnsaker.

Giften i en fugu sitter i eggstokkene, leveren og andre innvoller samt i skinnet, og det holder med en dose på mindre en ett milligram for å ta livet av et menneske på mindre enn 20 minutter. I forgiftningstilfeller fra et fugumåltid er imidlertid dosen lavere, og de alvorlige symptomene tar lengre tid på å utvikle seg. Uten pleie dør den forgiftede i løpet av 4 til 24 timer.

Giften som fisken produserer kalles tetrodotoksin, et av verdens kraftigste ikke-proteinbaserte gifter. Tidligere, siden 1958, krevdes det 2–7 års lærlingsskap, fulgt av en eksamen, for å få arbeide som fugukokk for allmenheten.[1] Prøven inneholder også teoretiske deler, som identifikasjon av fiskearter. Fra og med oktober 2012 ble reglene for tillaging av fugu for allmennheten endret, til krav om én dags utdannelse.[2]

Referanser[rediger | rediger kilde]