Fryktløse Nadia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fryktløse Nadia
Født8. jan. 1908Rediger på Wikidata
Perth
Død9. jan. 1996Rediger på Wikidata (88 år)
Mumbai
BeskjeftigelseSkuespiller, stuntperson Rediger på Wikidata
EktefelleHomi Wadia[1]
NasjonalitetAustralia
India (1950–)
Britisk India (–1947)
Unionen India (19471950)
IMDbIMDb

Fryktløse Nadia (Fearless Nadia) (født 8. januar 1908 i Perth i Australia, død 9. januar 1996 i Bombay i India) var en berømt indisk skuespiller og stuntkvinne.

Oppvekst[rediger | rediger kilde]

Fryktløse Nadias opprinnelige navn var Mary Ann Evans. Hun var datter av en skotsk soldat i den britiske hæren, Herbertt Evans, og Margret, en gresk danser og skuespiller. Farens regiment flytta til Bombay, da dattera var bare et år. Mary Ann flytta etter i 1913, fem år gammel. Hun lærte ridning under et opphold i Den nordvestlige grenseprovinsen, og hun studerte seinere ballett under Madam Astrova på midten av 1920-tallet.

Karriere[rediger | rediger kilde]

Evans reiste først omkring i India som skuespiller. I 1930 blei hun engasjert ved Zarko-sirkuset. Hun skifta da navn til Nadia. Hun debuterte på film i den arabiske Makhazane el ochak (1932), som blei spilt inn i Egypt. Hun kom inn i indisk film gjennom J.B.H. Wadia, grunnleggeren av Wadia Movietone, giganten innen stunt og action-sjangeren i Bombay på 1930-tallet. Debuten her var med Lal-e-Yaman (1933). Filmen blei en stor suksess, og Nadia blei etter hvert berømt for sine filmstunt. Hun blei kjent som «Indias stuntdronning».

I 1935 kom filmen Hunterwali, og Hunterwali blei også et kjent tilnavn på Nadia. Rollebildet av henne blei klassisk, iført tettsittende klær, høye støvletter og med en pisk. Hun gjentok rollen i Hunterwali ki Beti noen år seinere. Filmkarrieren varte heilt fram til 1970. Hennes siste film var Ek Nanhi Munni Ladki Thi (1970), der hun hadde en mindre rolle.

Privatliv[rediger | rediger kilde]

Opp gjennom karrieren blei Nadia flere ganger knytta til berømte menn gjennom påståtte kjærlighetsforhold. Hun var gift to ganger og hadde en sønn i første ekteskap. Hun hadde så et langvarig forhold til Homi Wadia, en yngre bror av filmprodusenten. Brødrenes mor var imidlertid ortodoks parsi, og hun ville ikke tillate sønnen å gifte seg med Nadia. De opprettholdt likevel forholdet og gifta seg i 1961, etter moras død.

I 1993 kom den biografiske dokumentarfilmen Fearless: The Hunterwali Story.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ www.hindustantimes.com[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]