Frivilligsentral

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

En frivilligsentral (tidligere frivillighetssentral) eller nærmiljøsentral er en lokalt forankret møteplass, åpen for alle som har lyst til å delta innen frivillig virksomhet.

Sentralen utvikles av menneskene som er tilknyttet sentralen. Sentralen skal også være et kraftsenter og kontaktpunkt for mennesker, foreninger/lag og det offentlige i lokalmiljøet. I motsetning til de tradisjonelle humanitære frivillige organisasjonene opererer frivillighetssentralene ikke med medlemskap, men har inntekter fra stat og kommune.

Pr juli 2014 er det om lag 400 frivillighetssentraler spredt over hele landet. Kulturdepartementet (KUD) har forvaltningsansvaret for det statlige driftstilskuddet til sentralene.

Eierskap[rediger | rediger kilde]

Frivilligsentraler kan ha forskjellige eierformer. Sentralen kan eies av en eller flere juridiske personer. Dersom flere juridiske personer oppretter en sentral kan det stiftes som forening, et andelslag eller en stiftelse. I dag er frivilligsentralene ordnet i fem eierformer; foreningssentraler, menighetssentraler, andelslag, stiftelser og kommunale sentraler.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]