Fritz C. Thürmer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fritz C. Thürmer
Født7. sep. 1864Rediger på Wikidata
Død1942Rediger på Wikidata
NasjonalitetNorge

Fritz Carl August Frantz Thürmer (født 7. september 1864 i Larvik, død 1942 i Danmark) var norsk-dansk industrileder og gründer. Han var sønn av den tyskfødte byggmesteren Johan Fredrik Christian Thürmer og bror til arkitekten Edwien Thürmer.

Thürmer ble utdannet verktøymaker og flyttet til Danmark. I 1897 utviklet og patenterte han den firkantede skjærebakken, som revolusjonerte produksjonen av utvendige gjenger. Med patentet som bakgrunn startet han sin egen fabrikk, Thürmer & Co., i 1898. Den var representert på Verdensutstillingen i Paris i 1900.

Fabrikken tok ut atskillige andre patenter i Europa i tillegg til skjærebakken, blant annet Totan sagblad og spiralbor. Thürmer oppførte i de neste desenniene tre fabrikker i Danmark og var medeier i flere europeiske produksjoner. Da Thürmer & Co. var på sitt største, hadde firmaet over 1 500 medarbeidere. Det var én av de mest betydningsfulle produsentene av skjæreverktøyer i Europa.

Thürmer ble far til seks barn. Sønnene Bjørn og Eric gikk inn i foretakene. Eric ble medinnehaver i Thürmer & Co. i 1933 og ble direktør etter faren. Bjørn ble direktør for Greenfield Tap and Die, som var en gjengefabrikk i Connecticut i USA, som Thürmer & Co. var medeier i.

På denne tiden leverte firmaet en lang rekke produkter innenfor verktøy, blant annet gjengeverktøy, gummihammere, bor, sagblad, ambolter og smøreoljer. Størsteparten ble produsert i København.

Kilder[rediger | rediger kilde]