Friksjonsvinkel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Friksjonsvinkel er en egenskap til granulært materiale. Når store mengder med granulært materiale blir tømt utover en horisontal flate blir det dannet en kjegleformet haug. Vinkelen mellom den horisontale flaten og overflaten på haugen blir kalt friksjonsvinkelen og er avhengig av tettheten, overflatearealet og friksjonskoeffesienten til stoffet. Stoff med lav friksjonsvinkel danner flatere hauger enn stoff med høy friksjonsvinkel.

Bruk[rediger | rediger kilde]

TalusConesIsfjorden.jpg

Denne egenskapen blir av og til brukt for å designe utstyr i foredling av forskjellige partikler. For eksempel kan det brukes til å designe en passende silo til å lagre materialet. Det kan også brukes til å avgjøre størrelsen på et transportbånd for å transportere stoffet, for å avgjøre hvorvidt en skråning vil kollapse eller ikke, og for å regne ut stabiliteten til fartøy.

Målinger[rediger | rediger kilde]

Det er flere måter å måle friksjonsvinkelen på, og hver av dem gir litt forskjellige resultater. Resultatet avhenger også av den nøyaktige metoden som blir brukt. På grunn av dette kan ikke resultater fra forskjellige laboratorium alltid sammenlignes.