Frigjøringsmedaljen (Kuwait)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frigjøringsmedaljen 5. klasse
Båndstripe

Frigjøringsmedaljen (arabisk: وسام التحرير, Wisam al-Tahrir) er en kuwaitisk medalje, som er tildelt for deltagelse i frigjøringen av Kuwait under Gulfkrigen 19901991.

Det finnes tilsvarende medaljer innstiftet i Bahrain, Egypt og Saudi-Arabia, som alle på engelsk går under navnet Kuwait Liberation Medal, men dette er forskjellige utmerkelser.

Utforming[rediger | rediger kilde]

Medaljen for frigjøring av Kuwait er inndelt i fem klasser, der tildeling fant sted etter mottagerens rang.

Frigjøringsmedaljen 1. klasse er i forgylt metall. Aversen har en stor femtagget stjerne i rød emalje, satt på en krans i metall, som igjen er satt på en stjerne med tjue stråler.[1] Midtmedaljongen har Kuwaits riksvåpen, med flaggdetaljer i farget emalje, satt mot en hvit bakgrunn omgitt av en meanderbord. Medaljen er opphengt i et dobbelt bånd, med motiv av Kuwaits flagg, en svart trapes øverst, og loddrette striper i rødt, hvitt og grønt.

Frigjøringsmedaljen 2. klasse er i forgylt metall. Aversen har Kuwaits riksvåpen satt i en stjerne som igjen er satt på en krans.[2] Riksvåpen, stjerne og krans er i metall, mens den delen av Kuwaits riksvåpen som har mønster av landets flagg er utført i farget emalje. Medaljebåndet er utført som en versjon av Kuwaits flagg, med en svart trapes øverst, og loddrette striper i rødt, hvitt og grønt.[3] Båndet er utstyrt med en metallknapp med motiv av riksvåpenet.

Frigjøringsmedaljen 4. klasse (til høyre), sammen med en saudiarabisk medalje

Frigjøringsmedaljen 3. klasse er rund og i forgylt metall. Aversen har Kuwaits riksvåpen, med flaggdetaljen i farget emalje, på en blomsteraktig figur med fem blader som igjen er satt i en ring.[4] Medaljebåndet er av samme utforming som for 2. klasse, men har ikke metallknappen.

Frigjøringsmedaljen 4. klasse er rund og i sølvfarget metall.[5] På aversen har den Kuwaits riksvåpen satt på en femtagget stjerne med svakt utbuede armer. Der delen av riksvåpenet som har motiv av Kuwaits flagg er utført i emalje med de respektive fargene. Stjernen er satt på en rund medaljong med stråler. Medaljen er opphengt i båndet ved hjelp av en spenne. Medaljebåndet er av samme utforming som for 3. klasse

Frigjøringsmedaljen 5. klasse er utført i bronse med detaljer i emalje.[3] Medaljen er rund med en diameter på 40 mm.[3] Aversen viser Kuwaits riksvåpen, der den delen av riksvåpenet som har motiv av Kuwaits flagg er utført i emalje med de respektive fargene.[3] Innskriften «1991 FRIGJØRINGSMEDALJE» skrevet på arabisk er plassert i en bue over riksvåpenet. Reversen har et kart av Kuwait satt mot en bakgrunn av stråler.[3] Medaljen er opphengt i samme type bånd som for 3. og 4. klasse.


Tildeling[rediger | rediger kilde]

Medaljen ble tildelt alliert personell som deltok i operasjoner i tilknytning til frigjøringen av Kuwait mellom 2. august 1990, dagen da Irak invaderte Kuwait, og 31. august 1993. Tjeneste i landene på Den arabiske halvøy og i Persiabukten kom i betraktning, likeså tjeneste i farvannene i Omanbukten, Arabiahavet og Rødehavet.

Frigjøringsmedaljen og Norge[rediger | rediger kilde]

Frigjøringsmedaljen ble også tildelt nordmenn og er godkjent til bruk på norsk militær uniform. I norsk militær sammenheng behandles Frigjøringsmedaljen som tilhørende «Gruppe 5: Andre utenlandske dekorasjoner».[6]

Blant norske mottagerne er generalmajor Kristin Lund, som er tildelt medaljens 3. klasse.[7]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kuwait Liberation Medal First Class[død lenke], The Orders and Medals Society of America, besøkt 23. november 2009.
  2. ^ Kuwait Liberation Medal 2nd Class[død lenke], The Orders and Medals Society of America, besøkt 23. november 2009.
  3. ^ a b c d e Kuwait Liberation Medal, Government of Kuwait Arkivert 29. mai 2009 hos Wayback Machine., The Institute of Heraldry, U.S. Army, besøkt 23. november 2009.
  4. ^ Kuwait Liberation Medal 3rd Class[død lenke], The Orders and Medals Society of America, besøkt 23. november 2009.
  5. ^ Kuwait Liberation Medal 4th Class[død lenke], The Orders and Medals Society of America, besøkt 23. november 2009.
  6. ^ Se f-xtra Arkivert 24. juli 2011 hos Wayback Machine., nr. 1, 2009, s. 15, bilag til Forsvarets Forum, nr. 11, 2009.
  7. ^ «Kristin Lund ble ny GIHV» Arkivert 22. oktober 2013 hos Wayback Machine., Befalets fellesorganisasjon, 18. september 2009, besøkt 23. november 2009.