Frieser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frisian horse.jpg

Frieser er en eldgammel rase som stammer fra den primitive europeiske skogshesten. Den avles hovedsakelig i Friesland på nordkysten av Nederland. På 1500- og 1600-tallet ble andalusiere krysset med etterkommere av denne eldgamle rasen. Oppdretterne ønsket å avle frem en arbeidshest. I middelalderen ble frieseren brakt til andre deler av Europa, og brukt av riddere som krigshester. I dag gjør rasens stilige utseende, flotte bevegelser og store personlighet den populær som showhest, dressurhest og i kjørekonkurranser.

Rasebeskrivelse[rediger | rediger kilde]

Frisian Horse.JPG

Frieseren er alltid svart og helt uten hvite avtegn, foruten muligens en hvit stjerne i pannen godkjennes, kun hos hopper. Mankehøyden varierer fra 150-170 cm. Frieseren er berømt for sin lange tykke man og hale, som ikke skal klippes. Den har et kraftig hovskjegg og er kjent for å ha svarte, sterke og friske høver. Hodet er langt, men edelt. Den har en sterk rygg og en vakker buet hals. Man skal ikke være i tvil om hvilken rase det er når man ser en Frieserhest.


Typiske trekk[rediger | rediger kilde]

Den har et majestetisk ganglag med høy kneaksjon. Dens svært gode bevegelser gjør at den passer svært godt til de samlende bevegelsene som kreves i dressur. Disse hestene passer spesielt godt til kjøring, dressur, turridning og som showhest. Den har et temperament som er rolig og liketil, noe som gjør at den er en god familiehest. Rasen har også gode og sterke ben.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]