Frieser

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frisian horse.jpg

Frieser er en eldgammel hesterase som stammer fra den primitive europeiske skogshesten. Den avles hovedsakelig i Friesland på nordkysten av Nederland. På 1500- og 1600-tallet ble andalusiere krysset med etterkommere av denne eldgamle rasen, av oppdretterne som ønsket å avle frem en arbeidshest. I middelalderen ble frieseren brakt til andre deler av Europa, og brukt av riddere som krigshester. I dag gjør rasens stilige utseende, flotte bevegelser og store personlighet den populær som showhest, dressurhest og i kjørekonkurranser.

Kjennetegn[rediger | rediger kilde]

Frisian Horse.JPG

Frieseren har lett gjenkjennelige trekk. Den er alltid svart og i prinsippet helt uten hvite avtegninger; på hopper kan en hvit stjerne i pannen unntaksvis godkjennes. Mankehøyden varierer fra 150 cm til 170 cm. Frieseren har en lang tykk man og hale, som ikke skal klippes. Den har et kraftig hovskjegg, og er kjent for å ha svarte, sterke og friske høver. Hodet er langt, og fint formet. Frieseren har en sterk rygg og en vakker, buet hals.

Den har et majestetisk ganglag med høy kneaksjon.Bevegelsesmønsteret gjør at den passer svært godt til de samlende bevegelsene som kreves i dressur. Disse hestene passer spesielt godt til kjøring, dressur, turridning og som showhest. Av temperament er frieseren rolig og liketil, noe som gjør at den er en god familiehest. Rasen har også gode og sterke ben.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]