Friends International Support Group

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Friends International Support Group (FISG), også kalt Forum for kroniske smerter (forkortet: Friends), er et internettforum hvor medlemmer som lever med kroniske smerter gjensidig støtter hverandre, og som benytter phpBB-forumsystemprogramvare. Personer som lider av borrelia (Lyme disease), er blitt en stadig større del av medlemsgruppen. Friends International er en støttegruppe basert på pilarene for selvhjelp, på norsk ofte kalt Hjelp til selvhjelp eller likemannsarbeid.

Forumet knytter sammen personer som lever i forskjellige land med ulike typer funksjonshemning forårsaket av kroniske smerter. Gruppen er mest kjent for arbeidet med å fremme informasjon og forståelse for blant annet sittehemning på verdensbasis. Begrepene «sittehemning» og «sittehemmede», samt det engelske begrepet «sitting disability», var tidligere nærmest ukjente begrep. Dette til tross for at sittehemning er den mest alminnelige funksjonshemningen for personer med rygglidelser.

Historie[rediger | rediger kilde]

Friends International ble grunnlagt 18. april 2001 av Mosken Bergh og Linda Jones. Det var et prosjekt basert på frivillig arbeid startet av en amerikansk og en norsk kvinne som ble kjent gjennom Internett. Begge kvinner levde med nedsatt funksjonsevne som følge av kroniske smerter.

Forumet drives i dag av norske, britiske og amerikanske moderatorer. Medlemmene er fra forskjellige land i verden. 18. april 2007 ble Friends International offisielt flyttet fra Ezboard til Yuku. I mars 2012 ble forumet flyttet fra Yuku for å ta i bruk phpBB programvare.

19. mai 2008 ble Friends International registrert i Brønnøysundregistrene som en ideell organisasjon med organisasjonsnr. 992 598 271.

I april 2017 døde dessverre Mosken Bergh, og da ingen følte seg kompetente til å fortsette forumet ble dette etter en stund lagt ned og alle trådene ble så slettet. I dag finnes det kun noen få rester av forumet som kan finnes via Wayback som har tatt vare på noen av sidene til smerteforumet. I tillegg ligger det en kort info side på engelsk med linker som fører til nettsider som er fjernet.

Hjelp til selvhjelp[rediger | rediger kilde]

Forumets formål er å bidra til økt informasjon om kronisk smerte og nedsatt funksjonsevne som følge av kroniske smerter, samt å være en gjensidig støttegruppe for medlemmene.

Støttegruppen er basert på «Pilarene for selvhjelp», på norsk ofte kalt «hjelp til selvhjelp»[1][2]

  • Selvhjelp bygger på deltagernes egne ressurser
  • Alle deltar på egen risiko
  • Gruppen er basert på «gi og ta», likeverd og toleranse
  • Gruppen er basert på aktiv deltakelse

Selvhjelpsgrupper er normalt sett organisert og styrt av medlemmene som vanligvis er frivillige og ikke profesjonelle. Friends International er også drevet av frivillige. Gruppen er imidlertid organisert og moderert av erfarne administratorer som selv er syke og bidrar uten godtgjørelse.

Humor og positiv tenkning har blitt en viktig del av gruppens filosofi og holdning. Nye medlemmer oppmuntres til å lære mest mulig om sin egen helsesituasjon og til å ta aktivt del i arbeidet med sine egne helseproblemer.

Forumet er oppdelt i en engelsk- og en norskspråklig avdeling. Begge avdelinger er igjen oppdelt i en småprat- og en mestringsdel.

Dataverktøy for funksjonshemmede[rediger | rediger kilde]

Initiativtakerne til forumet forstod tidlig at Internett og dataverktøy var et egnet medium for personer med helseproblemer som ofte har et begrenset sosialt nettverk. Friends International utviklet seg til en møteplass på nettet som knytter sammen mennesker med funksjonshemninger. Flere av medlemmene bruker dataverktøy, som blant annet hodesett, talegjenkjenningsprogram i stedet for ordinært tastatur og PC-mus. Forumet er spesielt tilrettelagt for brukere av talegjenkjenningsprogramvare.[3] Noen må ha datamaskinen i et spesiallaget stativ over sengen. Andre har datamaskinen koblet til en stor TV-skjerm på veggen.[4] Sammen arbeider medlemmene for å forbedre sin livskvalitet og å fremme kunnskap om blant annet kroniske smerter, sittehemning og sykdommer relatert til flåttbitt.

Forumet ble de første fem årene bygget opp og drevet ved kommunikasjon via hodesett mellom Jones i USA og Bergh i Norge. Bergh som er den formelle eieren av forumet, er selv sengeliggende og driver forumet ved hjelp av blant annet talegjenkjenningsprogram.

De mest vanlige diskusjonstemaer på forumet gjelder medisinsk informasjon, mestringsstrategier og personlige erfaringer relatert til sykdom, kronisk smerte og nedsatt funksjonsevne. Medlemmene støtter hverandre i dagliglivet med de utfordringer de møter med sine helseproblemer.[5]

Anerkjennelse i media[rediger | rediger kilde]

Friends International har vært nevnt av media en rekke ganger. Gruppen ble fremhevet på CNN TV i USA som hadde en serie som ble sendt daglig i én uke om hvordan Internett hadde forandret menneskers liv.[6][7][8]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ selvhjelp Arkivert 20. februar 2008 hos Wayback Machine.
  2. ^ «The pillars of selfhelp». Arkivert fra originalen 27. februar 2008. Besøkt 6. februar 2008. 
  3. ^ Forum for norske brukere av Dragon Naturally Speaking Arkivert 30. mai 2012 hos Wayback Machine.
  4. ^ PC løsninger for funksjonshemmede Arkivert 8. juli 2013 hos Wayback Machine.
  5. ^ How to cope when you can't sit? Arkivert 18. april 2016 hos Wayback Machine.
  6. ^ CNN website
  7. ^ NRK Arkivert 11. juli 2011 hos Wayback Machine. /Norsk rikskringkasting
  8. ^ Nettfeber

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]