Hopp til innhold

Friedrich Wilhelm von Steuben

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Friedrich Wilhelm von Steuben
FødtFriedrich Wilhelm August Heinrich Ferdinand von Steuben
17. sep. 1730[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Magdeburg (Hertugdømmet Magdeburg, Det tysk-romerske rike)[5][3]
Død28. nov. 1794[1][2][6][3]Rediger på Wikidata (64 år)
Steuben
Utica[3]
BeskjeftigelseOffiser Rediger på Wikidata
Embete
FarWilhelm Augustin Steuben[3][7]
MorMaria Justina von Jagow[3][7]
NasjonalitetKongeriket Preussen[8]
USA[8]
GravlagtSteuben Memorial State Historic Site
Medlem avAmerican Philosophical Society
UtmerkelserTrohetens husorden (1769)[3]
Society of the Cincinnati
Signatur
Friedrich Wilhelm von Steubens signatur
Våpenskjold
Friedrich Wilhelm von Steubens våpenskjold

Friedrich Wilhelm Augustus baron von Steuben (født 15. november 1730 i Magdeburg i Tyskland, død 28. november 1794 i Utica i New York i USA) var en tysk arméoffiser og general som tjenestegjorde sammen med George Washington i den amerikanske revolusjonskrigen. Han tilskrives æren for å ha lært de amerikanske troppene orden og disiplin, og anses som en av grunnleggerne av United States Army.

Han ble født i Magdeburg i Preussen som sønn av ingeniørkapteinen Wilhelm Augustin Steuben (16991783). Han reiste med sin far til Russland da kong Friedrich Wilhelm I av Preussen beordret ham til å tjenestegjøre for tsarina Anna av Russland. Etter at Friedrich II ble prøyssisk konge returnerte familien Steuben til Preussen i 1740.

Fjorten år gammel tjenestegjorde Friedrich Wilhelm som frivillig i den østerrikske arvefølgekrigen. I 1747, sytten år gammel, ble han Fahnenjunker i det prøyssiske infanteriregimentet Lestwitz og ble to år senere løytnant. Han tjenestegjorde og utmerket seg i syvårskrigen.

Han ble generaladjutant for frikorpset i 1754, men sluttet seg igjen til den regulære armeen i 1761 og ble en støtte for kong Fredrik den store i 1762. Han tok avskjed fra den prøyssiske tjenesten som den høyest dekorerte stabskaptein under Fredrik den store, og ble hoffmarskalk for fyrstene av Hohenzollern-Hechingen. I 1775 ble han oberst i badisk tjeneste. I 1777 overbeviste hans venn grev Saint-Germain, da fransk krigsminister, ham å slutte seg til de amerikanske kolonistene, som trengte disiplin og instruksjon i militær taktikk. Steuben ankom Portsmouth, New Hampshire den 1. desember 1777 og tilbød sine tjenester til kongressen som frivillig. Den 23. februar 1778 ankom han Valley Forge for å hjelpe å trene de amerikanske styrkene. I mai ble han utnevnt til generalinspektør med rang som generalmajor.

Resultatene av hans arbeid viste seg tydelig under den neste kampanjen, særlig slaget ved Monmouth, hvor han tok kommandoen over soldatene til general Charles Lee, og slo de overlegne britiske styrkene til general Henry Clinton. Hans «reguleringer for De forente staters troppers orden og disiplin» (Regulations for the Order and Discipline of the Troops of the United States, 1779) var av stor verdi for den amerikanske hæren.

Han var medlem av krigsretten som dømte major John Andre i 1780, og etter general Horatio Gates' nederlag ved slaget i Camden ble han kommandant for distriktet Virginia, med spesielle ordrer om å samle, organisere, disiplinere og ekspeditere rekruttene for den sydlige armeen.

Steuben til hest

I april 1781 ble han etterfulgt av Marquis de La Fayette, og deltok senere i slaget ved Yorktown (1781).

Han ble amerikansk borger i 1783, og da han ble pensjonert slo han seg ned i New York, hvor han ble en av byens mest populære figurer. New York, Virginia, Pennsylvania og New Jersey gav ham gaver i form av land som takk for hans tjenester, og den amerikanske kongressen vedtok å gi ham en særlig gave i 1784 og dessuten en ærespensjon. Han døde i Steubenville, New York, oppkalt etter ham selv, i 1794.

To amerikanske krigsskip har båret navnet USS «Von Steuben», det samme gjør Von Steuben Day. En statue av ham står i Lafayette Park, like ovenfor Det hvite hus i Washington. I fødebyen Magdeburg er en gate oppkalt etter ham, og han æres under de årlige paradene Events of German pride i New York og Philadelphia.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, oppført som Baron von Steuben, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Frederick-William-Freiherr-von-Steuben, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Gemeinsame Normdatei, besøkt 27. april 2014[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d e f g Deutsche Biographie, Deutsche Biographie-ID 118617990, besøkt 9. januar 2022[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ GeneaStar, oppført som Friedrich Wilhelm Von Steuben, GeneaStar person-ID vonsteubenf[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Gemeinsame Normdatei, besøkt 11. desember 2014[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ a b Genealogics[Hentet fra Wikidata]
  8. ^ a b Gemeinsame Normdatei, GND-ID 118617990, besøkt 9. januar 2022[Hentet fra Wikidata]