Fridtjof Nansens plass (Oslo)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fridtjof Nansens plass
Plassen ligger foran hovedinngangen på Oslo rådhus' nordre side
Basisdata
NavnFridtjof Nansens plass (19)
LandNorge
StrøkVika
BydelSentrum
KommuneOslo
Kommunenr0301
NavnebakgrunnFridtjof Nansen
TilstøtendeKronprinsesse Märthas plass, Roald Amundsens gate, Rådhusplassen

Kart
Fridtjof Nansens plass
59°54′46″N 10°44′04″Ø

Fridtjof Nansens plass (1-9, 2-8) er en plass i Vika i Oslo sentrum. Plassen ligger nord for Rådhuset i Oslo ved rådhusets hovedinngang. Plassen er formet som en trekvart sirkel omkring rampen som fører opp til rådhusets borggård. Bygningene som omgir plassen ble oppført i slutten av 1930-årene mens rådhuset var under bygging.

«Cirkelplassen – Rådhusplassen»[rediger | rediger kilde]

Fridtjof Nansens plass sett fra Oslo rådhus' borggård. Gata i midten er Roald Amundsens gate. Plassen ble anlagt i forbindelse med byggingen av rådhuset fra 1931. Den ble oppkalt etter Fridtjof Nansen i 1934.

Plassen ble utformet av arkitektene Arnstein Arneberg og Magnus Poulsson, som i 1918 vant arkitektkonkurransen om Rådhuset med prosjektet «Dag», alternativet «Columbi egg». Den sirkelformede plassen inngikk i alle de seks utkast som arkitektene utarbeidet før byggestart for Rådhuset i 1931. Før 1930 ble den planlagte plassen kalt «Cirkelplassen» både av arkitektene og allmennheten. Men 1930 ble den kalt «Rådhusplassen». Og slik var den tenkt, mens plassen på Rådhusets sjøside ble kalt «Havneplassen» i arkitektenes presentasjon fra 1933.[1]

Etter at Fridtjof Nansen døde i 1930, måtte Oslo kommune finne en verdig gate eller plass å kalle opp etter den berømte polfareren, oppdageren, diplomaten og vitenskapsmannen. Valget falt på den halvferdige «Rådhusplassen», som i 1934 ble Fridtjof Nansens plass. På rådhusets vestvegg, ut mot Kronprinsesse Märthas plass, er det en byste av Nansen. Like i nærheten finnes gater oppkalt etter to andre polfarere: Roald Amundsen og Otto Sverdrup.

Etter navnebyttet overtok den prosjekterte «Havneplassen» på Rådhusets sjøside (mot syd) navnet Rådhusplassen.

Forbildet for Fridtjof Nansens plass var den berømte rådhusplassen i Siena, Piazza del Campo fra tidlig i 1300-årene.

Den sirkelformede Fridtjof Nansens plass med hovedinngangen og borggården på Oslo rådhus' nordre fasade. Roald Amundsens gate kommer inn til venstre i bildet, Kronprinsesse Märthas plass sees til høyre for rådhusbygningen.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Arneberg, Arnstein og Magnus Poulsson (1933): «Oslo Raadhus». Oslo, Aschehoug
  • Grønvold, Ulf (2000): Huset innerst i Viken. I Grønvold, Anker og Sørensen: «Det store løftet - Rådhuset i Oslo». Oslo, Aschehoug
  • Kristiania Raadhus. Raadhussakens Stilling efter siste Konkurrance. «Teknisk Ukeblad» 1919, s.298-301
  • Roede, Lars (2012): Fridtjof Nansens plass. I Byminner nr.1-2012, s.2-15

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roede (2012), s. 8.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]