Friðrik Ólafsson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Friðrik Ólafsson
Fridrik Olafsson.jpg
Født26. jan. 1935Rediger på Wikidata (86 år)
ReykjavíkRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Sjakkspiller, sjakkdommer, jurist, politikerRediger på Wikidata
Nasjonalitet IslandRediger på Wikidata
TittelGM
FIDE-profil (en)

Friðrik Ólafsson (født 26. januar 1935 i Reykjavík) er en islandsk stormester i sjakk og tidligere president i Verdenssjakkforbundet FIDE.

Han vant Islandsmesterskapet i sjakk allerede som 17-åring i 1952, og Nordisk mesterskap i sjakk året etterpå, og stod deretter fram som den klart sterkeste islandske sjakkspilleren på den tiden. Ólafssons første sterke internasjonale resultat var en delt førsteplass med Viktor Kortsjnoj i Hastings 1955-56. Fridrik Olafsson ble Stormester i 1958.

Ólafssons beste resultat i kvalifiseringen til Verdensmesterskapet i sjakk var i intersoneturneringen i Portorož i 1958, der han klarte en delt 5.-6.-plass og kvalifiserte seg til Kandidatturneringen – siste steg før en eventuell VM-kamp. I kandidatturneringen i 1959 ble han nummer 7 av 8 deltakere, med 10 poeng av 28 mulige.

Han spilte også i den påfølgende Intersoneturneringen i Stockholm i 1962, men uten å kvalifisere seg for kandidatturneringen.

Blant de beste turneringsresultatene hans må regnes delt tredjeplass i den sterke Piatigorsky Cup, Los Angeles 1963 med 7,5/14 og delt førsteplass med Ljubomir Ljubojević i Wijk aan Zee 1976, foran Mikhail Tal.

I 1978 etterfulgte han Max Euwe som president i Verdenssjakkforbundet FIDE. I 1982 ble Florencio Campomanes ny president i FIDE. Friðrik Olafsson ble deretter sekretær for det islandske Alltinget.

Olafsson har fortsatt med å spille sjakk fra tid til annen. I 2003 vant han en tvekamp i hurtigsjakk mot den danske veteranen Bent Larsen med 5-3.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Chess magazine, januar 1979 – Intervju med David Levy

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]


Forgjenger:
 Max Euwe 
President for FIDE
Etterfølger:
 Florencio Campomanes