Fredrik I av Pfalz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fredrik I av Pfalz
Friedrich der Siegreiche von Albrecht Altdorfer.jpg
Fredrik den seierrike, maleri av Albrecht Altdorfer.
Født1. aug. 1425[1]Rediger på Wikidata
HeidelbergRediger på Wikidata
Død12. des. 1476Rediger på Wikidata (51 år)
HeidelbergRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker[2]Rediger på Wikidata
Embete
EktefelleClara Tott[3]
FarLudwig III[3]
MorMathilde van Savoye[3]
SøskenMechthild av Pfalz
Ludwig IV.[3]
Ruprecht von der Pfalz
BarnLouis I, Count of Löwenstein
Nasjonalitet TysklandRediger på Wikidata
Gravlagt Jesuitenkirche (Heidelberg)Rediger på Wikidata
Våpenskjold
Fredrik I av Pfalzʼ våpenskjold

Fredrik I (Fredrik den seierrike av Pfalz, også kalt «den onde Fritz», født 1425, død 1476) var kurfyrste og pfalzgreve i palatinatet Rhinen i Tyskland.

Fredrik ble født som andre sønn til kurfyrst Ludvig III av Pfalz. Ved broren Ludvigs død i 1449 ble Fredrik formynder for hans sønn og administrator i Pfalz. Senere overtok Fredrik regjeringen på livstid, adopterte brorsønnen og sørget for å sikre tronrekkefølgen gjennom ham.

De mektige vasallene likte dårlig å ha den kraftfulle herren som leder og gjorde opprør, men Fredrik slo tilbake, og vant ved dette en anseelse som satte ham i stand til selv å gripe inn i det tyske rikets anliggender. Kriger, såvel mot keiseren som mot flere tyske fyrster, opptok mye av hans regjeringstid.

Fredrik var en av lederne av den kurfyrstegruppen som i 1454–57 forlangte reformer av den tysk-romerske keiser Fredrik III. I kampene mellom de reformvennlige og keisertilhengerne i 1460- og 1470-årene var Fredrik de reformvennlige kreftenes anfører mot kurfyrst Albrekt Akilles av Brandenburg.

Ettersom Fredrik vant sine kriger, etterlot han landet i en blomstrende tilstand. Fredrik hadde lovet aldri å gifte seg under sin stand. Men med sin brorsønns tillatelse giftet han seg i 1472 med sin elskerinne Klara Dett, som var av borgerlig herkomst, og adlet henne som von Dettingen. De hadde to sønner:

  • Fredrik von Wittelsbach (1461–1474)
  • Ludvig I, greve av Löwenstein (1463-1524)

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ The Peerage, oppført som Friedrich I Kurfürst von der Pfalz, The Peerage person ID p10586.htm#i105858, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ pantheon.world[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b c d Kindred Britain[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Svensk forslagsbok, Lund 1929David face.pngDenne biografien er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den. (Se stilmanual)