Frederik Hilfling-Rasmussen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Frederik Hilfling-Rasmussen
Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen
Født14. okt. 1869[1][2]Rediger på Wikidata
Fyn (Danmark)[1]
Død27. des. 1941[1]Rediger på Wikidata (72 år)
Trondheim (Norge)[1]
BeskjeftigelseFotograf Rediger på Wikidata
BarnSkjold Hilfling-Rasmussen
NasjonalitetNorge
Danmark

Frederik Hilfling-Rasmussen (født 14. oktober 1869 i Brenderup på Fyn i Danmark, død 23. februar 1941 i Trondheim) var en danskfødt fotograf som gjorde karriere i Norge. Han anses for å være en av de store personlighetene innen norsk fotografi fra ca. 1900 og frem til annen verdenskrig.

Hilfling-Rasmussen gikk først i lære hos faren som var fotograf i Assens. Deretter flyttet han til København hvor han blant annet var ansatt hos Johannes Hauerslev.

I 1896 flyttet han til Norge og slo seg ned i Christiania hvor han fikk arbeid som operatør hos Gustav Borgen. To år senere overtok han firmaet etter Axel Leverin med tilhørende plater og åpnet moderne atelier i Stortingsgata. Atelieret gjorde suksess og hadde en stor kundekrets.

Under begivenhetene som fulgte i forbindelse med unionsoppløsningen i 1905 fikk Hilfling-Rasmussen enerett til fotografering på nært hold og det er han som har tatt bildet som viser kong Håkons ankomst med kronprins Olav på armen. Året etter var han med som fotograf på kroningsferden.

Sammen med Ernest Rude opprettet han firmaet Rude & Hilfling i 1907, men overlot det til Rude allerede i 1910 og flyttet til Trondheim. De første årene hadde han lokaler i Gildevangen i Søndre gate 22b, senere i Mathesongården i Olav Tryggvasons gate 14.

Både i Christiania og i Trondheim utmerket Hilfling-Rasmussen seg innen organisasjonslivet; han var aktiv i Norges Fotografforbund og en av stifterne av Nordenfjeldske Fotografers Kreds. Han var i mange år lærer på fotograflinjen ved Trondhjems Fagskole. I 1937 ble han æresmedlem av Norges Fotografforbund.

Billedgalleri[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b c d Archivio Storico Ricordi, Archivio Storico Ricordi person-ID 2045, besøkt 3. desember 2020[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ Norsk biografisk leksikon, oppført som Jens Carl Frederik Hilfling-Rasmussen, Norsk biografisk leksikon ID Frederik_Hilfling-Rasmussen, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]