Frederick Sydney Dainton

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Frederick Sydney Dainton (født 11. november 1914 i Sheffield, død 5. desember 1997) var en britisk akademisk kjemiker og universitet administrator.

Han utdannet seg ved universitetene Oxford og Cambridge før han ble utnevnt til professor i fysikalsk kjemi ved Universitetet i Leeds, visekansler for University of Nottingham, professor i kjemi ved Oxford og kansler fra University of Sheffield. Han ble valgt til medlem av Royal Society i 1957. Han ble tildelt Davymedaljen i 1969 og Faraday-medaljen i 1974. Han ble adlet av den britiske dronningen i 1971.

Han ble født i 1914 som sønn av steinhuggeren George Whalley Dainton (født i 1857), og hans andre kone Mary Jane Mary Jane. Frederick var den yngste av ni barn. Han fikk et stipend til Central Secondary School i Sheffield, men det var på folkebiblioteket at han ble begeistret for kjemi ved å lese bøker av Sidgwick og Hinshelwood. Han vant en utstilling ved St. John's College, Oxford med et supplerende tilskudd og lån fra City of Sheffield, som gjorde det mulig for ham tå studere kjemi.

Han flyttet deretter til Cambridge og begynte arbeidet med fotokjemi under Norrish. Fordi han var nærsynt var var uegnet for militærtjeneste, og ble værende for å undervise som professor ved Cambridge University under den andre verdenskrig. Det var i denne perioden at han møtte og i 1942 giftet han seg med zoologi-studenten Barbara Wright som døde 12. april 2009. De var gift i 55 år, og hadde en sønn og to døtre sammen.