Freden i Haag i 1720

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Freden i Haag eller Haag-traktaten ble signert den 17. februar 1720. Avtalen endte kvadrupelalliansekrigen, en konflikt som oppstod mellom kong Filip V av Spania og en allianse av Storbritannia, Frankrike, Østerrike og De forente Nederlandene

Filip ble bekreftet som konge av Spania med freden i Utrecht i 1713, som gjorde slutt på den spanske arvefølgekrigen. Men i avtalen mistet Spania områdene sine i Italia og Nederlandene. Filip, som ønsket å vinne tilbake de tidligere områdene i Italia, invaderte Sicilia i 1718, som hadde blitt avstått til hertughuset Savoie. Som svar ble kvadrupelalliansen dannet og Spania ble slått.

I freden i Haag gikk Filip med på å avstå de italienske kravene sine, men fikk forsikring fra Østerrike om at sønnen hans Karl skulle ta over hertugeksempelet Parma om Farnese-linjen døde ut. Dette skjedde i 1731, men Filip brøt avtalen under den polske arvefølgekrigen, da spanske styrker invaderte Sicilia.

I en annen del av freden i Haag gikk hertug Victor Amadeus II av Savoie med på å bytte Sicilia med øya Sardinia med Østerrike. Etter dette ble han kjent som konge av Sardinia.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]