Freddy Haugan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Freddy Haugan
Født1950
Beskjeftigelse Danser
NasjonalitetNorge

John Freddy Haugan (født 10. januar 1950) er en norsk danser, dansepedagog og -leder.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Freddy Haugan startet sin dansekarriere hos Bergljot Bårdar som tiåring. Allerede i tidlig alder begynte han å konkurrere i selskapsdans. Senere utdannet han seg som danselærer og har dommerlisens i dans fra Norges Danseforbund og International Dance Organisation.

Etter å ha jobbet diverse andre steder, tok han over Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet. Han etablerte Bårdar Dancing Team i 1984, en gruppe som var basert på swing og rock´n roll. Gruppen ble brukt i mange TV-opptredener for NRK på 1980-tallet og i tillegg engasjement for reklameshow for Coca-Cola. Senere hadde Freddy Haugan idéen, opplegget og koreografien til Par om par som ble sendt i fire programmer for NRK med Gunvor Hals som programlder. For TVNorge underviste han i 12 programmer.

Etter å ha overtatt Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet etablerte han Bårdar Akademiet med sin kone Hilde Haugan i 1995. Gjennom denne etableringen ble det også innledet et samarbeid med Treider videregående skole, der de sammen startet en danselinje. I 1999 ble Bårdar Danseteater etablert som er et profesjonelt dansekompani, og et utspring fra Bårdar Akademiet.

Freddy Haugan har ellers blant annet produsent og arrangert norgesmesterskap, internasjonale mesterskap, samt verdensmesterskap i dans. Han var coach for danserne i TV 2s første program av Skal vi danse og var også med å plukke ut dansere, dommere og location.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble Freddy Haugan tildelt Oslo bys kunstnerpris for sin videreutvikling av jazzdans/showdans i Norge, og for sin betydning for Oslos utdanningstilbud i dans.