Freddy Haugan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Freddy Haugan
Født1950Rediger på Wikidata
Beskjeftigelse DanserRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata

John Freddy Haugan (født 10. januar 1950) er en norsk danser, dansepedagog og -leder.

Bakgrunn og arbeid[rediger | rediger kilde]

Freddy Haugan startet sin dansekarriere hos Bergljot Bårdar som tiåring. Allerede i tidlig alder begynte han å konkurrere i selskapsdans. Senere utdannet han seg som danselærer og har dommerlisens i dans fra Norges Danseforbund og International Dance Organisation.

Etter å ha jobbet diverse andre steder, tok han over Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet. Han etablerte Bårdar Dancing Team i 1984, en gruppe som var basert på swing og rock´n roll. Gruppen ble brukt i mange TV-opptredener for NRK på 1980-tallet og i tillegg engasjement for reklameshow for Coca-Cola. Senere hadde Freddy Haugan idéen, opplegget og koreografien til Par om par som ble sendt i fire programmer for NRK med Gunvor Hals som programlder. For TVNorge underviste han i 12 programmer.

Etter å ha overtatt Bårdar Danseinstitutt på 1980-tallet etablerte han Bårdar Akademiet med sin kone Hilde Haugan i 1995. Gjennom denne etableringen ble det også innledet et samarbeid med Treider videregående skole, der de sammen startet en danselinje. I 1999 ble Bårdar Danseteater etablert som er et profesjonelt dansekompani, og et utspring fra Bårdar Akademiet.

Freddy Haugan har ellers blant annet produsent og arrangert norgesmesterskap, internasjonale mesterskap, samt verdensmesterskap i dans. Han var coach for danserne i TV 2s første program av Skal vi danse og var også med å plukke ut dansere, dommere og location.

Utmerkelser[rediger | rediger kilde]

I 2010 ble Freddy Haugan tildelt Oslo bys kunstnerpris for sin videreutvikling av jazzdans/showdans i Norge, og for sin betydning for Oslos utdanningstilbud i dans.