Freddy Got Fingered

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Freddy Got Fingered
orig. Freddy Got Fingered
Generell informasjon
Sjanger«Crazykomedie»
Utgivelsesår2001
Prod.landUSA
Lengde87 min / 3 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiTom Green
ProdusentLarry Brezner
ManusforfatterTom Green,
Derek Harvie
MusikkMoby,
The Sex Pistols,
med flere
SjeffotografMark Irwin
Foran kamera
MedvirkendeTom Green,
Marissa Coughlan,
Harland Williams,
Rip Thorn,
Eddie Kaye Thomas
Annen informasjon
Filmformat1,85:1
Prod.selskap20th Century Fox
Eksterne lenker

Freddy Got Fingered (2001) er en «crazykomedie» regissert av og med Tom Green i hovedrollen. Noen av scenene i filmen er helt like sketsjer fra hans eget The Tom Green Show.

I filmen spiller Green en tegneserieskaper ved navn Gord som forsøker å få kontrakt for sin egen TV-serie. Gord er også forelsket i en handikappet jente, spilt av Marissa Coughlan, og en bestevenn, spilt av Harland Williams, som har valgt en annen livsstil enn Gord ved å ta seg jobb i en bank. Et viktig underhandling er Gords krangel mot faren, og ved et punkt i filmen anklager Gord sin far, forøvrig spilt av Rip Torn, for å ha mishandlet sin yngre sønn, Freddy, spilt av Eddie Kaye Thomas.

Filmen inneholder mye rumpehumor og blir av mange sett på som den minst smakfulle filmen noensinne. Den inneholder blant annet et antall scener med veldig ekle kroppsfunksjoner og i tillegg et antall scener med dyresex.

Kinoversjonen av filmen er 87 minutter lang og fikk 18-årsgrense i USA. Som ekstramateriale på DVD-versjonen, inkluderte Green en barnevennlig versjon av filmen, klipt ned til å bli tre minutter lang.

Kritikker[rediger | rediger kilde]

Filmen ble sterkt kritisert nesten over hele verden, og mange i USA valgte å gi filmen null stjerner. The Toronto Star laget en ny karakter bare for Freddy Got Fingered og ga den «minus en av fem stjerner».

En kritiker i The New York Times ga positive kritikker og sammenlignet filmen med performance art. [1]

Noen mener også at filmen signaliserer den absolutte grensen av hva grov humor kan oppnå. Siden filmens lansering har faktisk ingen lignende filmer sluppet gjennom sensuren i USA med et mulig unntak av Jackass: The Movie.

Filmen «vant» fem priser under den 22. Razzie-utdelingen i 2002, og Green opptrådte personlig på utdelingen for å motta prisene.

I'd just like to say to all the other nominees in the audience, I don't think that I deserve it anymore than the rest of you. I'd like to say that, I don't think that it would be true though.

Tom Green i takketalen under Golden Raspberry Awards-seremonien i 2002

Handlingsreferat[rediger | rediger kilde]

Den arbeidsløse 28 år gammel tegneserie-skaperen Gordon "Gord" Brody forlater foreldrenes hjem i Portland, Oregon, for å forfølge sin livslange ambisjon om å få en kontrakt for å produsere en animert TV-serie. Foreldrene hans, Jim og Julie, gir ham en bil og han kjører til Los Angeles hvor han begynner å arbeide på en fabrikk samtidig som han leter etter noen som kan være interesserte i tegneseriene hans. Gord viser tegningene sine til Dave Davidson, administrerende direktør for et stort animasjonsstudio. Han berømmer kunstverket, men kaller dem også meningsløse. Motløs slutter Gord i den nye jobben sin, og vender hjem til foreldrene.

Jim fornærmer og bagatelliserer Gord hele tiden etter at han kom hjem, og ber ham glemme å være animatør og heller skaffe seg en ordentlig jobb. Når Gord presser vennen Darren til å gå på skøyter utenfor Brody-hjemmet, faller Darren og knekker beinet. På sykehuset utgir Gord seg for å være doktor, bidrar under fødsel av en baby, og møter en attraktiv sykepleier ved navn Betty - som sitter i rullestol. Gord lyver for Jim og påstår at han har skaffet seg jobb i data-industrien og går på stevnemøte med Betty og later som om han er på jobb. Imidlertid ser Jim ham der og snakker nedsettende om Betty på grunn av funksjonshemmingen hennes. Etter en slåsskamp i restauranten blir Gord arrestert.

Etter råd fra Betty fortsetter Gordon å tegne. Etter en krangel mellom Gord og foreldrene hans går de til familie-terapi hvor Gord anklager Jim for seksuelt misbruk på Gords yngre bror, Freddy. Når han er full, forteller Jim hvor stor skuffelse han mener at Gord er for ham. Påvirket av dette bestemmer Gord seg for å forlate ambisjonene sine om tegneserier, og finner seg jobb ved en lokal butikk. Men senere blir Gord inspirert til å forfølge drømmene sine igjen. Han vender tilbake til Hollywood med et konsept basert på forholdet til faren: En animasjonsserie kalt Zebras in America. Jim følger etter ham, etter å ha truet vennen Darren til å avsløre hvor Gordon var, og forsøker å forpurre sønnens planer igjen.

Skuespillere[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]