Fred Clause

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fred Clause
Generell informasjon
Prod.landUSA USA
UtgivelsesårUSA 9. november 2007
Lengde115 min.
Språkengelsk
Bak kamera
RegissørDavid Dobkin
ManusforfatterDan Fogelman
ProdusentJoel Silver
Jessie Nelson
KomponistChristophe Beck
Foran kamera
MedvirkendeVince Vaughn
Paul Giamatti
Miranda Richardson
Kathy Bates
Kevin Spacey
FilmselskapWarner Bros.
Eksterne lenker
Offisielt nettsted Redigere på wikidata

Fred Clause er en amerikansk komediefilm fra 2007 regissert av David Dobkin. Vince Vaughn og Paul Giamatti spiller hovedrollene. Filmen ble sluppet på amerikanske kinoer den 9. november 2007 av Warner Bros.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Filmen begynner når en kvinne føder en baby. Innen et par minutter etter fødselen, sier babyen: «Ho, ho, ho!». Moren (Kathy Bates) roper på den eldre sønnen Frederick (Vince Vaughn), for å se lillebroren sin, som hun har bestemt seg for å gi navnet Nicholas (Paul Giamatti). Moren refererer kjærlig til den nye babyen som hennes lille Saint Nick. Som barn bestemmer Nick seg for å gi bort alle julegavene sine til foreldreløse barn. Moren deres ber Fred om å bli en bedre person, og ligne mer på lillebroren sin. Dette fører til at Fred begynner å bli sjalu på Nick. Fred føler seg mer og mer isolert og fremmed fra resten av familien sin, og han klatrer opp i et tre for å betro sine problemer til en fugl. Men Nick sager ned treet, for å ta med treet inn i huset som juletre. Fuglehuset til Fred`s fortrolige blir knust, og fuglen flyr sin vei. Dette fører til en permanent rift mellom brødrene.

Mange år senere, når begge guttene er voksne, blir det avslørt at Nick ble en helgen på grunn av alle sine gode gjerninger. Nick har blitt en moderne Santa Claus som gir gaver til folk. Fred driver et lite selskap i Chicago. Fred møter kjæresten, Wanda Blinkowski (Rachel Weisz), som blir sint på ham for å glemme bursdagen hennes. Wanda nevner en tidligere bursdag hvor Fred lovet å ta henne med til Frankrike, men at dette aldri ble noe av. Utenfor leiligheten sin, møter Fred liten foreldreløs gutt som heter Samuel Gibbons (Bobb'e J. Thompson) som ønsker seg en valp til jul. Like etter kommer alven Willy (John Michael Higgins) for å ta med Fred med til Nordpolen. Willy er forelsket i Julenissens lille hjelper, Charlene (Elizabeth Banks). Når Fred og Willy kommer til Nordpolen, blir de ønsket velkommen av Nick som viser ham rundt. Det står en snøkule i gave-verkstedet, hvor man kan si enhver persons navn og se om de er slemme eller snille.

Fred prøver å hjelpe til med å produsere gaver, og Nick introduserer Clyde Northcutt (Kevin Spacey), en effektivitetsekspert som skal vurdere situasjonen på Nordpolen. Clyde og Nick går til verkstedet som er i en tilstand av kaos på grunn av Fred. Clyde sier at Nick`s manglende evne til å kontrollere sine ansatte er Nick`s første store feil og gir ham en advarsel. Samme kveld har hele familien middag, og moren fortsetter å lovprise Nick gjennom hele middag. Fred blir irritert og går sin vei. Han møter Willy, og de diskuterer Willy`s mangel på selvtillit angående Charlene. Fred prøver å lære Willy noen dansetrinn, men Willy snubler rett foran Charlene, og han blir ekstremr flau. I mellomtiden saboterer Clyde bevisst hele post-avdelingen på Nordpolen slik at han kan gi Nick hans andre advarsel. Foreldrene tror at Fred stresser Nick unødig og de samler begge sønnene for å snakke om ting, og Wanda dukker også opp. Men Fred forlater møtet ved å si at en familie er for folk som ønsker å tilbringe tid sammen, og de har ikke dette problemet. Fred oppdager at den foreldreløse gutten Samuel står på listen over slemme barn, men han mener at Samuel har hatt det vanskelig og egentlig ikke er slem.

Fred og Nick har en voldsom krangel, og Nick skader ryggen sin. Fred blir frustrert over Nick, og han forlater Nordpolen, men Nick gir Fred en gave før han reiser sin vei. Fred åpner gaven når han er hjemme. Gaven er et fuglehus som erstatning for det som ble ødelagt når de var barn. I et brev skriver Nick at han er lei seg for at han sagde ned det treet som barn. Fred går til et møte for personer med kjente søsken. Bill Clinton`s yngre halvbror, Roger Jr, holder en tale om sin brors suksess. Tilbake på Nordpolen, ser det ut som julen er tapt. Nick er sengeliggende, og kan ikke levere gaver på julaften. Willy minner Fred på en regel som sier at bare et medlem av Claus-familien kan levere gaver, så Fred kvalifiserer til denne oppgaven. På julaften begynner Fred å levere gaver til barn over hele verden, og Willy er med for å navigere sleden. I mellomtiden saboterer Clyde alvenes innsats ved Nordpolen blant annet ved å slå av strømmen, og han sørger for at Nordpolen mister kommunikasjonen med Fred og Willy som må prøve å fullføre leveringen av gaver over hele verden på egen hånd. Nick snakker med Clyde og får vite at da Clyde var liten gutt, så fikk han aldri det han ønsket seg fra julenissen fordi han oppførte seg dårlig på grunn av mobbing, og derfor ble han merket som slem gutt på Nordpolen. Dette resulterte i at Clyde vokser opp til å bli den mannen han er i dag. Nick innser, takket være Fred, at hans definisjon på slemme og snille barn er mangelfull. Nick blir venner ved Clyde igjen og gir ham en Superman-caps som han alltid ønsket seg.

Fred stopper for å besøke Samuel, og bringer ham valpen han ønsket seg. Fred viser ikke ansiktet sitt til Samuel slik at identiteten hans ikke blir avslørt. Etterpå går Willy, med nyvunnet selvtillit, rett opp til Charlene, griper en stol til å stå på, og kysser henne. Hun kysser ham tilbake. Fred kunngjør at julen er reddet, og alle samler seg rundt den gigantiske snøkule for å se barn over hele verden åpne og leke gavene sine. Nick forteller Fred at han er den beste storebroren noen kunne ha, og de blir venner. Fred besøker Wanda som er opprørt over å se ham, og ber ham gå sin vei. Fred gir henne en gave, når Wanda åpner den finner hun en bamse som holder et fransk flagg. Fred tar med Wanda til Frankrike i julenissens slede og de kjører rundt Eiffeltårnet i sleden. De gjenopptar forholdet sitt, og Charlene og Willy er også lykkelige sammen. Neste jul, blir Samuel akseptert som snill gutt. Nick ansetter Clyde som fast konsulent, og han lærer alvene hvordan de bruker regneark. Neste jul reiser Nick, Fred og deres foreldre til Fred og Wanda. Filmen ender med at fuglehuset henger utenfor Fred`s vindu, og en fugl sitter i fuglehuset.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]