Fraser Institute

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
The Fraser Institute
Org.form501(c)(3)-organisasjon
Stiftet1974
LandCanada
HovedkontorVancouver
MedlemskapAtlas Network
FormålØkonomisk politikk
IdeologiLibertarianisme,[1][2] konservatisme,[3] høyre-libertarianisme,[4] konservatisme i Canada
NøkkelpersonerAntony Fisher, Q115904854[5]
MottoA free and prosperous world through choice, markets and responsibility
Nettstedwww.fraserinstitute.org (en, fr)
Kart
Fraser Institute
49°16′12″N 123°08′42″V

Fraser Institute er tankesmie basert i Canada som baserer seg på prinsippene for et fritt marked. Instituttets mandat er å fremme frihet og konkurransedyktige markeder. På et generelt grunnlag er de motstandere av offentlige løsninger basert på offentlig forbruk, skatter, underskudd og reguleringer. Noen eksempler på offentlige politiske standpunkt: mer frihandel i hele verden, privatisering av forskjellige statlige tjenester, friheten til å eie og skaffe seg våpen uten kontroll, legalisering av marijuana, konkurranse i grunnskolen og større deltagelse av privat sektor i leveranser av helsetjenester og -forsikringer.

Fraser Institute uttrykker ikke meninger om geopolitiske emner. For eksempel har ikke tankesmien uttalt seg om Canadas avgjørelse om å ikke delta i 2003-invasjonen av Irak eller har uttrykt noen holdninger til om kanadiske soldater skal være eller ikke være i Afghanistan. Tankesmien var og er motstander av statlige reguleringer som en mulig løsning på den global oppvarmingen fra 1970-tallet til rundt årtusenskiftet. De sier at «potensialet til å påføre høye omkostninger på den kanadiske befolkningen og drastisk øke den regulerende stat, uten å gi lite eller ingen miljømessig fordel»[6] Fraser Institute (navngitt etter elven Fraser) er lokalisert i Vancouver, British Columbia. Det ble stiftet i 1974 av Michael Walker, en økonom fra University of Western Ontario og forretningsmannen T. Patrick Boyle, da visepresident for MacMillan Bloedel. Den nåværende administrerende direktør Mark Mullins, var Institutets tidligere direktør for Ontario policy studies.

Instituttet er kjent for sin Economic Freedom of the World-indeks som rangerer verdens land i henhold til deres økonomiske frihet.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]