Franz Murer

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Franz Murer
Født24. januar 1912
Sankt Georgen ob Murau
Død5. januar 1994 (81 år)
Gaishorn am See
Beskjeftigelse Bonde
Parti Nationalsozialistische Deutsche Arbeiterpartei, Österreichische Volkspartei
Nasjonalitet Østerrike
Medlem av Schutzstaffel

Franz Murer (født 12. januar 1912 i St. Georgen ob Murau i Østerrike, død 5. januar 1995 i Gaishorn am See), også kjent som «slakteren fra Vilnius», var en tysk SS-offiser. Murer hadde gått inn i NSDAP i 1938 og blitt sendt til partiets Ordensschule, der SS-eliten ble utdannet.

Annen verdenskrig - i Wilno[rediger | rediger kilde]

Han ble så sendt til Wilno (Vilnius) og var fra 19411943 ansvarlig for «jødiske anliggender» der. Franz Murer var en utpreget sadist, som utviste en særlig grusomhet mot jødene i byen. I Vilnius, som før krigen ble kalt Litauens Jerusalem, levde det rundt 80.000 jøder. Etter krigen var det ca. 250 fortsatt i live. Resten var myrdet av SS. Murer bærer en del av hovedansvaret for disse drapene.

Etterkrigstiden[rediger | rediger kilde]

Etter krigen bosatte Murer seg i Nordvest-Steiermark i Østerrike. Rett ved stedet han bodde, Admont, lå en leir for Displaced Persons. I 1947 kjente en av dem igjen Murer og han ble arrestert av britiske styrker. I desember 1948 ble han overlevert til Sovjetunionen som ville dømme ham siden Vilnius før krigen hadde vært en del av Sovjetunionen. Murer ble funnet skyldig i drap på Sovjet-borgere og dømt til 25 års hardt straffearbeid.

Imidlertid ble han, som en del av statsavtalen mellom Østerrike og Sovjetunionen, satt fri i 1955 og vendte tilbake til Østerrike. Simon Wiesenthal fikk rede på dette og klarte å reise en ny rettssak mot ham i 1963. Rettssaken som fant sted i Graz, Østerrike, varte en uke og endte med at Murer ble frikjent. Da frikjennelsen skjedde, var det spontane avskyresolusjoner fra det øvrige Østerrike. Så å si alle aviser kalte det en skandale, og i Wien satte katolske studenter på seg gule Davidsstjerner og gikk i protesttog mens de ropte: «Murer er en morder!».