Frankrikes kronregalier

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Jump to navigation Jump to search
Franske kronregalier utstilt i Louvre med kronen og diademet til keiserinne Eugénie til venstre, dronning Maria Amalias sett i midten og Ludvig XVs krone til høyre med hertuginnen av Angoulêmes diadem.
Napoleons krone utstilt i Louvre.

Frankrikes kronregalier omfatter flere kroner, riksepler, sceptere, diademer og juveler som har vært brukt av flere kongelige personer i Frankrike.

Mange av de opprinnelige kronregaliene har opp igjennom tiden blitt tatt i fra hverandre eller smeltet om. Størstedelen av samlingen ble imidlertid solgt i 1885 av den tredje franske republikk. Etter avskaffelsen av monarkiet ønsket myndighetene å kvitte seg med kronregaliene fordi de mente at de kunne bli brukt av enten rojalistene eller bonapartistene som et middel til å kreve makten tilbake.

De gjenværende franske kronregalier er utstilt i Galerie d'Apollon i Louvre, Frankrikes fremste museum og tidligere kongelige palass. De omfatter blant annet kronene til Ludvig XV og Napoléon Bonaparte. På disse kronene er edelstenene byttet ut med farget glass. De er utstilt sammen med blant annet Regent Diamond, de Sancy Diamond og den 105-karat (21 g) Côte-de-Bretagne røde spinell, risset inn i form av en drage. I tillegg er noen edelstener og juveler (inkludert Emerald of Saint Louis, 'Ruspoli'-safiren og diamantnålen til dronning Marie Antoinette) utstilt i Muséum national d'histoire naturelle.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]