Franklin & Marshall College

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gå til: navigasjon, søk
Franklin & Marshall College
Motto Lux et Lex (Lys og lov)
Grunnlagt 1787
Type privat
Studenter 2 030 (2006)
Ansatte 230 beliggenhet= Lancaster, PA (2006)
Nettsted www.fandm.edu
F&M's første styreleder - senere president James Buchanan.

Franklin & Marshall College er et privat, ikke-religiøst universitet i Lancaster i delstaten Pennsylvania, USA. Det ble grunnlagt i 1787 og har nesten 15 000 studenter.

Det er et typisk liberal arts-universitet med fagkrets innen humanistiske, samfunnsvitenskaplige og klassisk naturvitenskaplige fag, samt medisin. Skolepengene (2006) er på US$ 34 450, og høyeste gradstildeling ved F&M er Bachelor.

Historie[rediger | rediger kilde]

Franklin College ble grunnlagt 6. juni 1787 av fire tyske lutherske prester, for å assimilere den tyske befolkningen i Pennsylvania akademisk. Det var det første tospråklige universitet i USA. Navnet skriver seg fra donasjonen på $ 200 som Benjamin Franklin ga colleget. Det første styret inkluderte fem underskrivere av Den amerikanske uavhengighetserklæringen.

Marshall College åpnet i 1836 i Mercersburg (Pennsylvania) med tyske lærekrefter, oppkalt etter USAs fjerde høyesterettsjustitiarius John Marshall. Det vant raskt sterk anerkjennelse, og i 1849 kom en sammenslåing til debatt. Etter tre år ble Franklin and Marshall College grunnlagt i ’’Fulton Hall’’ i Lancaster.

Første styreleder ble James Buchanan, fire år før han ble USAs 15. president. I 1863 nærmet Sørstatshæren seg fra sør, og studentene måtte avbryte semesteret og stoppe fremrykkingen. Under slaget ved Gettysburg 1-3. juli dro rektor og tjue studenter til slagstedet som sanitetssoldater.

Ved 100-årsdagen i 1887 hadde universitetet passert 100 studenter.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]