Frankenstein: The True Story

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Frankenstein: The True Story
orig. Frankenstein: The True Story
Generell informasjon
Utgivelsesår1973
Prod.landUSA
Lengde182 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegissørJack Smight
ProdusentHunt Stromberg jr.
ManusforfatterChristopher Isherwood
Don Bachardy
MusikkGil Melle
SjeffotografArthur Ibbetson
Eksterne lenker

Frankenstein: The True Story er en amerikansk TV-film fra 1973 basert på romanen Frankenstein av Mary Shelley og regissert av Jack Smight.

Tittelen kan kanskje indikere at denne filmen skulle vært den mest historietro versjonen av Mary Shelleys bok, men det er den ikke. Denne filmen er en mer psykologisk fortelling og har et helt annet type monster enn romanen fremstiller.

Sammendrag[rediger | rediger kilde]

Victor Frankenstein (spilt av Leonard Whiting) er nylig utdannet som doktor, og er forlovet med Elizabeth Fanshawe (spilt av Nicola Pagett). Etter at Victor's yngre bror, William, drukner, slutter Victor å tro på Gud og erklærer at han ville slå seg sammen med djevelen hvis han kan få broren sin tilbake til liv.

Victor flytter for å ta ytterligere medisinsk opplæring. Han møter Henry Clerval (spilt av David McCallum) som påstår at han har oppdaget en metode for å gjenopprette døde mennesker til livet. Clerval overtaler Frankenstein til å hjelpe ham, og et laboratorium er snart ferdig bygd. Syv arbeidere blir drept i en gruve-ulykke. Legene syr sammen de ødelagte kroppene, og produserer en fysisk kropp. Men Clerval får et hjerteinfarkt og dør før han rekker å begynne på gjenopprettingen av de døde mennene. Victor transplanterer Clerval`s hjerne for å bruke den til skapelsen deres.

Victor gjenoppliver en person, og introduserer sin nye skapelse. Han introduserer ham som en venn fra et fjerntliggende land, som ikke forstår engelsk særlig godt. Kort tid senere oppdager Victor at det var en feil med Clerval`s laboratorium og prosessen hans. Victor leier et hus fra fru Blair (spilt av Agnes Moorehead) som dør av sjokk etter å ha sett skapningen, og Victor trekker seg tilbake til laboratoriet. Skapningen oppdager sitt deformerte utseende, og forsøker selvmord uten hell. Skapningen flykter fra laboratoriet og hopper i sjøen. Victor går ut fra at skapningen er død, og tenker at det kanskje er til det beste.

Men skapningen dukker uskadd opp på en strand. Han blir snart venn med en eldre blind bonde (spilt av Ralph Richardson) og den blinde mannen introduserer sin nye venn for barnebarnet Agatha og kjæresten Felix, men skapningen gjemmer seg. Han observerer familien på avstand, og blir forelsket i Agatha. Når Agatha og Felix uventet kommer hjem en morgen, møter de skapningen og reagerer med frykt. Felix blir drept av skapningen. Agatha flykter i skrekk, blir truffet av en vogn og blir også drept. Skapningen tar med seg Agatha`s kropp til laboratoriet, og vil at Victor skal gjenopprette henne. Victor er ikke der, og laboratoriet blir brukt av Dr. Polidori (spilt av James Mason) som var Clerval`s tidligere lærer og mentor.

Dr. Polidori, klar over skapningens opprinnelse, planlegger å tvinge Victor til å hjelpe ham med å gjenopprette en annen skapning. I mellomtiden har Victor gitt opp eksperimentene sine, og giftet seg med Elizabeth. Victor blir konfrontert av Dr. Polidori, som presser ham til å hjelpe til med hans prosedyre. Polidori røper at det var han som perfeksjonerte reanimasjonen av dødt kjøtt, hemmeligheter som deretter ble stjålet av Clerval. Victor fester Agatha`s hode til en ny kropp, og de gjenoppretter en kvinnelig skapning som Dr. Polidori gir navnet Prima. Victor drar på bryllupsreise sammen med Elizabeth.

Samtidig som Victor og Elizabeth er borte, overtaler Polidori Elizabeth`s familie å la Prima bo hos dem. Når Victor og Elizabeth kommer tilbake, blir det åpenbart at Prima er fullstendig sinnssyk. Elizabeth ber Victor sende henne vekk. Polidori ønsker å ødelegge den opprinnelige skapningen ved å gi to assistenter ordre om å dytte skapningen inn i en beholder med syre når skapningen sover. Mn Victor stopper dem. Den rasende skapningen dreper en av assistentene, men den andre assistenten kommer seg unna. Dr. Polidori låser skapningen inne i laboratoriet, og starter en brann i bygningen, noe som resulterer i en serie store eksplosjoner.

Noen dager senere arrangeres en påkostet fest i et herskapshus, for å presentere Prima for den sosiale eliten. Prima gleder gjestene, og Dr. Polidori avslører planen sine om å bruke henne for å skaffe seg internasjonal politisk innflytelse. Plutselig kommer den første skapningen og konfronterer Prima, og de begynner å slåss. Skapningen river hodet av Prima, og kaster hodet for Polidori`s føtter samtidig som de overlevende gjestene flykter. Skapningen løper deretter sin vei. Neste morgen blir Victor og Elizabeth avhørt av politiet. De får vite at Dr. Polidori har fått et nervøst sammenbrudd, og han innrømmet hva han gjorde mot Prima.

Elizabeth overtaler Victor til å reise til USA for å begynne et nytt liv sammen. Under seilturen blir Victor og Elizabeth forferdet når de oppdager at Dr. Polidori også befinner seg på samme skip som dem. Polidori forsøker å overbevise Victor om å gjenoppta eksperimentene deres. Skapningen dukker opp på leting etter Victor. Elizabeth ser skapningen gjemme seg i Polidori`s rom, og låser de to sammen i rommet. Victor låser opp døren, og konflikten flytter seg til øvre dekk. Dr. Polidori blir truffet av lynet, og redusert til et skjelett. Victor forsøker å roe ned skapningen, men han blir slått bevisstløs. Mannskapet flykter i en livbåt, og skapningen tar Victor under dekk.

Skapningen seiler skipet mot Nordpolen. Han dreper Elizabeth, samtidig som Victor fremdeles er bevisstløs. Når Victor endelig våkner, oppdager han det frosne liket av Elizabeth på dekk og skipet er fullstendig omringet av is. Victor følger etter skapningen over isen, og ber om skapningens tilgivelse for alle problemene han har skapt. Men lyden fra ropene hans fører til et stort isskred. Store mengder is begynner å falle ned på dem begge, og skapningen (med Clerval`s stemme) tlgir skaperen sin.

Rolleliste[rediger | rediger kilde]

Skuespiller Rolle
James Mason Dr. John Polidori
Leonard Whiting Dr. Victor Frankenstein
David McCallum Dr. Henry Clerval
Jane Seymour Agatha/Prima
Nicola Pagett Elizabeth Fanschawe
Michael Sarrazin Monsteret
Michael Wilding Sir Richard Fanshawe
Clarissa Kaye-Mason Lady Fanschawe (kreditert som Clarissa Kaye)
Agnes Moorehead Fru Blair
Margaret Leighton Francoise DuVal
Ralph Richardson Herr Lacey
John Gielgud Politikonstabel
Tom Baker Kaptein
Dallas Adams Felix
Julian Barnes Ung mann
Arnold Diamond Passasjer

Se også[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]