Francisco de Almeida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Francisco de Almeida

Francisco de Almeida, (født 1450 i Lisboa, død 1. mars 1510 ved Taffelberget), var en portugisisk sjøfarer og oppdager. Han vant sin første krig i krigen mot maurerne og erobringen av Granada i 1492.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Herkomst, bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Francisco de Almeida nedstammet fra en gammel portugisisk adelsfamilie, Herrene av Abrantes. Hans far, Lopo de Almeida, var den første greve (conde) av Abrantes, og som medlem an Kongens Råd finansminister (vedor da fazenda) for kong Alfonso V av Portugal. Også flere av hans søsken innehadde viktige embeder; slik var en av hans brødre, Diogo Fernandes de Almeida, prior av Crato, og en annen, Pedro de Almeida, komtur for Avis-ridderne, og en tredje var biskop av Coimbra.

Francisco de Almeida var gift med Brites Pereira. De fikk to barn. Dessuten hadde han en rekke uekte barn.

Militær[rediger | rediger kilde]

Som vanlig var i hans kretser innledet Francisco de Almeida en militær karriere allerede i gansku ung alder. I 1476 deltok han i slaget ved Toro; han kjempet på forskjellige steder i Marokko og deltok i 1492 i den kristne erobring av Granada på kastiljansk side.

Koloniene[rediger | rediger kilde]

Almeida ble i 1505 utvalgt av kong Manuel I til den å bli den første visekongeen i Portugisisk India (fra starten var den posten tiltenkt Tristão da Cunha, men Almeida ble valgt i stedet), og Almeida forlot derfor Lisboa den 25. mars 1505 med 21 fartøy.

Han seilte så rundt Kapp det gode håp, og kom til slutt til den østafrikanske byen Kilwa Kisiwani, og bygde der et fort. Siden fortsatte han til Kenya og byen Mombasa. Men målet til Almeida var hele tiden India, og ved ankomsten til India slo han leir i Cochin.

Da Afonso de Albuquerque kom seilende til Cochin for å avløse Almeida som visekonge, vegret Almeida seg for å godkjenne de kongelige dokumentene som Albuquerque hadde med seg, og kastet Albuquerque i fengsel. Det var først når den portugisiske troppen kom noen måneder senere at Almeida bøyde seg, og begynte hjemreisen til Portugal. Han nådde imidlertid ikke dit, da han ble drept av khoikhoi-folket ved en strand i Sør-Afrika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]