Francisco de Almeida

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Francisco de Almeida

Francisco de Almeida, (født 1450 i Lisboa, død 1. mars 1510 ved Taffelberget), var en portugisisk sjøfarer og oppdager. Han vant sin første krig i krigen mot maurerne og erobringen av Granada i 1492.

Almeida ble i 1505 utvalgt av kong Manuel I til den å bli den første visekongeen i Portugisisk India (fra starten var den posten tiltenkt Tristão da Cunha, men Almeida ble valgt i stedet), og Almeida forlot derfor Lisboa den 25. mars 1505 med 21 fartøy.

Han seilte så rundt Kapp det gode håp, og kom til slutt til den østafrikanske byen Kilwa Kisiwani, og bygde der et fort. Siden fortsatte han til Kenya og byen Mombasa. Men målet til Almeida var hele tiden India, og ved ankomsten til India slo han leir i Cochin.

Når Afonso de Albuquerque kom seilende til Cochin for å avløse Almeida som visekonge, vegret Almeida seg for å godkjenne de kongelige dokumentene som Albuquerque hadde med seg, og kastet Albuquerque i fengsel. Det var først når den portugisiske troppen kom noen måneder senere at Almeida bøyde seg, og begynte hjemreisen til Portugal. Han nådde imidlertid ikke dit, da han ble drept av khoikhoi-folket ved en strand i Sør-Afrika.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]