Fra lek til alvor

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fra lek til alvor
orig. Carny
Generell informasjon
Prod.landUSAs flagg USA
Lengde107 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiRobert Kaylor
ProdusentRobbie Robertson
ManusforfatterPhoebe Kaylor
Robert Kaylor
Robbie Robertson
Thomas Baum
MusikkAlex North
SjeffotografHarry Stradling, Jr.
KlippStuart H. Pappé
Foran kamera
MedvirkendeGary Busey
Jodie Foster
Robbie Robertson
Prod.selskapLorimar Film Entertainment
DistributørUnited Artists
PremiereUSAs flagg 13. juni 1980
Eksterne lenker

Fra lek til alvor (originaltittel Carny) er en amerikansk dramafilm fra 1980, regissert av Robert Kaylor.

Filmen handler om et omreisende tivoli, som en dag får den unge servitrisen Donna på lasset. Dette skaper gnisninger mellom Frankie og Patch, som har ansvaret for tivoliets daglige drift. Gary Busey, Jodie Foster og Robbie Robertson har hovedrollene i filmen.

Fra lek til alvor fikk blandet kritikk da den ble utgitt. Den anerkjente filmkritikeren Roger Ebert fra Chicago Sun-Times skrev: «Fra lek til alvor inneholder mer informasjon om den amerikanske karnevalforretningen enn den bør, og handlingen er for tynn til å støtte den. ... I filmen er det en dokumentarfilm som sliter med å komme seg ut.»[1] Variety var også skeptisk, men roste rolleskildringen til Foster.[2]

Handling[rediger | rediger kilde]

Frankie og Patch er to venner som arbeider for Great American Carnival, et lite karneval. Eieren for karnevalet, Heavy St. John, forsøker å forhandle frem avtaler med lokale tjenestemenn, eller representanter for den lokale underverdenen, for å holde showet åpent. Men hva som skal til for å holde forestillingen åpen, varierer fra by til by. I en ny er det kompromiss å la stripperne opptre, men å holde freak-showet stengt. I en annen by involverer avtalen å gi kjeltringene en opplevelse, sammen med en kvinne han har lyst på. I en by møter Frankie og Patch den atten år gamle Donna, som kjeder seg i småbyen hun kommer fra. Frankie inviterer henne til å bli med på sirkuset deres, selv om Patch er skeptisk til dette.

Men Nails on Skeet en håndlanger for en lokal kriminell, driver en svindel som går galt. Opprørt over å tape alle pengene sine, ødelegger han og ett par andre kriminelle en del av karnevalet - og dreper en av karneval-ansatte som har vært med på karnevalet i over femti år, og som planla å trekke seg mot slutten av sesongen. Sjefen til de kriminelle, Marvin Dill, dukker opp, og har til hensikt å presse ut mer penger fra karnevalet enn de allerede har betalt ham. Imidlertid har flere fra karnevalet fått nok av Marvin Dill, og de ønsker å hevne drapet på en av deres egne.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Roger Ebert; anmeldelse av Fra lek til alvor. 22. juli 1980 Lenke, besøkt 4. november 2015.
  2. ^ «Review: ‘Carny’». Variety. Variety Media, LLC. 31. desember 1979. Besøkt 8. august 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]