Fox Theatre

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Fox Theatre lyser opp Foxtown

Fox Theatre nær Grand Circus Park i sentrum av Detroit ble et National Historic Landmark 29. juni 1989. Det ble bygd på 1920tallet og var en av de første teatrene til å ha levende lyd når det ble vist film. Teateret ligger i Detroit Theatre Distric og har 5048 sitteplasser (5174 sitteplasser hvis man inkluderer de fjernbare setene i orkesterpodiet). Sammen med sitt identiske tvillingteater Fabulous Fox theatre i St. Louis, Missouri er det det største Fox teater og det nest største teateret i USA etter Radio City Music Hall i New York. Det ble renovert i 1988.

Historie[rediger | rediger kilde]

Fox Theatre i Detroit er det største av Fox teatrene. Bygd i 1928 for William Fox (grunnleggeren av 20th Century Fox) var det det første filmteateret i USA som hadde levende lyd. Arkitekten C. Howard Crane designet et overdådig interiør i en blanding av burmesisk, kinesisk, indisk og persisk stil. Eksteriøret har en Art deco-fasade som er flombelyst om natten og kan sees fra flere kvartalers avstand.

Fox var og ble Detroits fremste kino i flere tiår. På 1970-tallet var teateret redusert til å vise skrekk og Kung fu filmer, men var et av få gjenværende kinoer i sentrum av Detroit. Nye eiere kom inn i 1984 men klarte ikke å få til en renovering av teateret.

I 1988 undergikk teateret en $12 millionersrenovasjon i regi av dens nye eiere Mike og Marian Ilitch. Området i sentrum nær Grand Circus Park som inkluderer Fox Theatre blir ofte kalt Foxtown etter teateret. Fox Theatre er Detroits hovedscene for Broadway-oppsetninger.