Fotball i Storbritannia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Plassering og draktfarge av klubbene i den øverste divisjonen i England i 2005-06 sesongen.

Fotball i Storbritannia er landets største idrett. Moderne fotball har også sin opprinnelse i Storbritannia, nærmere bestemt i begynnelsen av den industrielle revolusjon i England mot slutten av 1700-tallet.[1]

Globalt sett har moderne fotball utviklet seg fra tradisjonell britisk fotball i det 19. århundre. Fotball er den største sporten i Storbritannia med stor margin, noe som ofte er sett på som en trussel for andre idretter. Sportens overordnede forbund er i England The Football Association (FA), og tilsvarende i Scottish Football Association, Football Association of Wales og Irish Football Association. Disse styrer de respektive landslagene og ligaenes kampoppsett.

England[rediger | rediger kilde]

Klubbfotball er organisert separat etter hvert land i Storbritannia. England har et ligasystem som inkluderer flere tusen lag. I de fire øverste divisjonene spilles det profesjonell fotball. FA Premier League er den øverste divisjonen med de 20 beste lagene i England og Wales, og dessuten den rikeste i hele verden. De tre andre divisjonene, English Football League, er også drevet av fotballforbundet og inkluderer 72 forskjellige lag. England har over 100 profesjonelle lag, mer enn noe annet land i Europa.

De to hovedturneringene i England er FA-cupen og Ligacupen. FA-cupen er åpen for alle lag i England, uansett nivå, mens Ligacupen kun er for lagene i de fire øverste divisjonene.

Skottland[rediger | rediger kilde]

I Skottland har man et lignende system, men i mindre skala. Den øverste divisjonen, Scottish Premier League (SPL), har i de senere år vært dominert av Rangers F.C. og Celtic F.C.. Sistnevnte har betydelig større økonomiske og sportslige ressurser enn de andre klubbene. Ett nivå under SPL ligger Scottish Football League, som er tre forskjellige divisjoner med totalt 30 klubber. Noen av disse er imidlertid ikke profesjonelle. De to største cupene i Skottland er Den skotske cupen (Scottish Cup) og Den skotske ligacupen (Scottish League Cup).

Tilskuere på en fotballkamp i England.

Wales[rediger | rediger kilde]

Den øverste divisjonen i Wales er League of Wales. Denne er ikke særlig stor da rugby er deres nasjonalsport og de top tre walisiske klubbene spiller i det engelske ligasystemet. De største cupene er Welsh Cup og FAW Premier Cup. Lag fra Wales deltar i den engelske fotballigaen og både Cardiff og Swansea har spilt i Premier League.

Nord-Irland[rediger | rediger kilde]

I Nord-Irland er hovedligaen Irish Football League, som, tross sitt navn, kun er for klubber i Nord-Irland. Systemet har tre divisjoner.

Hver sesong kvalifiserer de beste i sin liga seg til Mesterligaen og UEFA-cupen, to av de mest prestisjefylte turneringene i verden. Både lag fra England og Skottland har vunnet av disse turneringene.

De fire nasjonene konkurrerer individuelt i internasjonal fotball. Den aller første internasjonale fotballkampen var mellom Skottland og England i 1872. Den eneste store internasjonale prestasjonen for Storbritannia var VM i fotball 1966, som ble vunnet av vertsnasjonen England.

Referanser[rediger | rediger kilde]