Fota Island

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Fota Island (irsk: Oileán Fhóta) er en liten øy i Cork Harbour, Irland, like nord for den større øya Cóbh. Her ligger en dyrepark, det historiske Fotahuset med dekorative hager og en 18-hulls golfbane.

Fota dyreprk[rediger | rediger kilde]

Dyreparken ble åpnet i 1983 med mål om å verne det globale dyrelivet. Parken har mere enn 70 arter av eksotiske dyr i åpne og naturlige omgivelser. Blant de dyr man finner i parken, er struts, sjiraff, kenguru, sebra og antilope. Alle dyrene kan gå fritt inne på et 200 mål stort område, bortsett fra gepardene og de andre rovdyrene, som holder til i inngjerdede områder. Mange av dyreartene representert i dyreparken er utrydningstruede.

Fotahuset og hagene[rediger | rediger kilde]

Fotahuset ble bygd på 1700-tallet, og ombygd flere ganger i løpet av 1800-tallet. Gjennom 1900-tallet forfalte huset så mye at taket kollapset. Huset ble restaurert med EU-midler og privat støtte, og gjenåpnet for allmennheten i 2002. Huset har over 70 rom.

Fotahagene består av en botanisk hage med trær og busker, høye murer og terrasser. Hagen har mange sjeldne og eksotiske busker og trær, i tillegg til en stor rosehage.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]