Hopp til innhold

Fort St. Elmo

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Reenactment av 1500-talls militær eksersis på Fort St. Elmo i VallettaMalta, 8. mai 2005

Fort St. Elmo er en festning i VallettaMalta. Den er plassert på halvøya Sciberras, slik at den dekker innseilingen både til Marsamxett-havna og Grand Harbour.

Historie[rediger | rediger kilde]

Før Malteserordenen kom til Malta i 1530, sto det et utkikkstårn på dette stedet. Forsterkninger av dette strategisk viktige stedet ble påbegynt i 1533 og da den store osmanske beleiringen av Malta i 1565 pågikk, var dette befestningen forsterket til en liten stjerneformet festning.

Fort St. Elmo var åstedet for intense kamper under beleiringen og sto i mot et massivt bombardement fra tyrkiske kanoner som var utplassert på Mount Sceberras og som hadde oversikt over fortet, og fra kanonbatterier på nordsiden av Marsamextt Harbour, hvor Fort Tigne ligger i dag. Opprinnelig hadde fortet en bemanning på rundt hundre riddere og syv hundre soldater, herunder rundt fire hundre italienske soldater og seksti bevæpnede galeislaver. Festningen kunne motta forsterkninger med båt fra festningene på den andre siden av Grand Harbour.

Festningen sto i mot beleiringen i over en måneden, og da den falt 23. juni 1565, var alle ridderne drepte og bare syv av de maltesiske forsvarerne overlevde ved å svømme over til Fort St. Angelo på den andre siden av Grand Harbour.

Selv om festningen ble skutt til ruiner gjennom bombardementet, ble den gjenoppbygget og forsterket etter at tyrkerne hadde trukket seg ut, og ble delvis en del av den sjøvendte bastionen av festningsbyen Valletta.

I dag[rediger | rediger kilde]

Siden midten av 1950-tallet har Fort St. Elmo vært Maltas politiskole. Det originale Georgkors som kong Georg VI av Storbritannia tildelte Malta i april 1942 er utstilt i krigsmuseet som også holder til i festningen.

World Monuments Fund skrev inn festningen på dets listen for 2008 for de 1200 mest truede stedene på grunn av forfall som følge av manglende vedlikehold og sikring, og for å være utsatt for vær og vind. Festningen kan fortsatt restaureres, men det mangler tilstrekkelig med økonomiske midler til å gjøre dette.

I dagens populærkultur[rediger | rediger kilde]

  • Fort St. Elmo ble brukt til opptakene til fimen Midnight Express fra 1978, hvor festningen skal forestille et tyrkisk fengsel.
  • I videospillet Age of Empires III er oppgaven på første nivå å forsvare et fort på Malta mot tyrkere, og dette er Fort St. Elmo.

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Francesco Balbi di Correggio translated Ernle Bradford (1568). «chapter IV». The Siege Of Malta 1565. Penguin 2003. ISBN 0-14-101202-1. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]