Fort De Gagel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Fort De Gagel
Fort De Gagel
Fort De Gagel

Fort De Gagel er et av forsvarsverkene som hører til den nye hollandske vannlinjen. Det befinner seg ved elven Vecht i den nederlandske kommunen Utrecht, og er en del av den indre ringen av fort rundt byen. Bortsett fra å forsvare inunderingsslusene ved fortet og områdene som skulle settes under vann, var dets hovedoppgave å forsvare byen og forhindre fienden i å trenge inn til den via Gageldijk eller Kerkeindsche dijk (nå Burg. Huydekoperweg). Det skulle også beskytte flanken til fortet ved de Klop. Fortet ble bygget i 1819-21 og er omgitt av en vollgrav. Den gang bestod det av L-formede jordvoller med oppstillingplasser for kanoner. I 1885 kunne opptil 131 mann være forlagt her og fortet kunne da maksimalt ha 14 kanoner. Fort De Gagel eies av Utrecht kommune.

Fortets bygninger[rediger | rediger kilde]

De første større endringene ble påbegynt i 1848, og mellom 1850 og 1852 ble et bombesikkert vakthus på 16x16 meter med 1,5 meter tykke murer og egen vollgrav bygget på bysiden av fortet, dermed hadde fortet fått en redutt. På vakthusets tak var det mulig å plassere to haubitser, mens skyteskår hadde blitt laget i veggene slik at skyttere kunne bidra til forsvaret.

I 1877-78 ble fortet igjen endret. Denne gangen ble en del av vollgraven rundt vakthuset fylt igjen slik at en bombesikker kaserne og remise kunne bygges. I forhold til andre fort ligger kasernen og vakthuset meget nær hverandre. Videre ble vakthuset selv bygget om innvendig, en av endringene var at den åpne toppetasjen ble fjernet. Huset har nå fremdeles skyteskår i alle veggene, med de fleste rettet mot Gageldijk. De siste endringene ble foretatt under mobiliseringen i 1939-40 da tre skjulesteder i betong for mindre grupper soldater ble anlagt på åkrene rundt fortet. Andre bygninger på fortets område som fremdeles finnes, er en fortvokterbolig og broen over vollgraven.

Fortet i nyere tid[rediger | rediger kilde]

Fortet er i dag (2008) i god stand, og flere ulike organisasjoner leier lokaler i kasernen og remisen. Området er åpent for besøkende.

Vannlinjeruten passerer forbi dette fortet.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Monumentenbordje 2014.svg Nederlandsk rijksmonument 10431